Изкуствено кюфте за бургер създадоха в лаборатория екип от холандски

...
Изкуствено кюфте за бургер създадоха в лаборатория екип от холандски
Коментари Харесай

Синтетично кюфте за бургер произведоха и изядоха в Лондон

Изкуствено кюфте за бургер сътвориха в лаборатория екип от холандски учени. Синтетичният артикул е разработван в продължение на 5 години и към този момент е изяден, осведомят от BBC.

Кюфтето е основано по поръчка на компания, които желали да се създаде месо, което да е още по-вкусно, само че и по-евтино за клиентите. Прототипът на кюфтето е коствал на поръчителите 215 хиляди английски лири.

Месото е направено от стволови кафези, отгледани от мускули и мастна тъкан в лаборатория.

3 месеца били нужни на учените под управлението на Поуст, с цел да отгледат към 20 000 обособени мускулни нишки. Когато влакната били подготвени, откривателите собственоръчно създали микроразрези в тях, след което ги пресовали.

Експерти в региона на кулинарията, пробвали от изкуствения бургер, отбелязали, че усетът му е много прелестен, само че хамбургерът бил прекомерно изсъхнал.

Ръководителят на компанията Петер Верстрате показа, че екипът има желание да създаде до дъно технологията на синтетичното кюфте.

Чувствам се извънредно разчувствуван от вероятността този артикул да се продава. Уверен съм, че когато бъде препоръчан като опция на месото, все по-голям брой хора ще го купуват по етични аргументи – декларира Верстрате пред английските медии.

Създателите на изкуственото кюфте възнамеряват до 5 години да го пуснат на пазара. Това ще даде напълно нов подтик по добива и преработката на месо в международен мащаб.

Ако синтетичното месо се появи по рафтовете на магазините, цените на всички месни артикули фрапантно ще паднат, предвиждат от компанията, произвела синтетичното кюфте.

Въпреки че в този момент цената на кг за сходно кюфте действително е към 300 000 $, в бъдеще стойностите му могат да паднат до 65 $, дават обещание специалисти.

За в този момент обаче учените към момента работят по усъвършенстването на технологията за произвеждане.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР