Изкуственият интелект ще засегне 60 процента от работните места в

...
Изкуственият интелект ще засегне 60 процента от работните места в
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: Изкуственият интелект ще засегне 60% от работните места в развитите икономики

Изкуственият разсъдък ще засегне 60 % от работните места в развитите стопански системи, съобщи преди форума в Давос ръководещият шеф на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

 

Доклад на фонда планува този % да спадне до 40 на 100 при нововъзникващите пазари и до 26 на 100 при останалите страни.

Отражението на изкуствения разсъдък върху работните места ще бъде отрицателно за към половината от тях, до момента в който останалите могат да извлекат изгода поради повишаване на продуктивността.

Георгиева предизвести:

" Ако нямаме премислено систематизиране на изгодите от изкуствения разсъдък и неравенството пораства фрапантно, това може да унищожи общественото устройство по метод, който ще бъде доста вреден за света. Мрежите за обществена сигурност в света на ИИ са от първостепенно значение ".

 

" Изключително значимо е страните да основат цялостни мрежи за обществена сигурност и да предложат стратегии за преквалификация на уязвимите служащи, сподели Георгиева. По този метод можем да създадем прехода по-приобщаващ, защитавайки поминъка и ограничавайки неравенството. "

Имаме потребност от защитни спирачки, които подсигуряват, че AI няма да излезе отвън надзор

Технологията е изправена пред засилено контролиране в целия свят. Миналия месец представители на Европейския съюз реализираха предварителна договорка по отношение на първите в света всеобхватни закони за контролиране. Европейският парламент ще гласоподава предложенията за Закона за ИИ при започване на тази година, само че каквото и да е законодателство няма да влезе в действие минимум до 2025 година Съединени американски щати, Обединеното кралство и Китай към момента не са разгласили свои лични насоки.

Кристалина Георгиева предвижда, че 2024 година ще бъде доста сложна във връзка с фискалната политика, изключително за страните, където предстоят избори. Причината е, че би трябвало да се изградят буфери за справяне с насъбраните задължения по време на пандемията от Covid-19, а в обстановка на избор нормално има напън за вдишване на повече разноски. Георгиева означи, че тази година ще има избори в общо 80 страни, цитира БНР.

 

Милиарди хора в десетки страни по света би трябвало да отидат до урните тази година, от Индия до Съединените щати, оказвайки напън върху държавните управления или да усилят разноските, или да понижат налозите, с цел да завоюват социална поддръжка.

МВФ би трябвало да разгласява обновени стопански прогнози по-късно този месец, които ще покажат, че международната стопанска система като цяло е " на път " да извърши предходните си прогнози, съгласно Георгиева. Глобалната стопанска система е " подготвена за меко кацане ", сподели тя и добави:

" Паричната политика прави добра работа, инфлацията понижава, само че работата не е изцяло свършена. " ака че сме в това най-трудно място да не се отпускаме прекомерно бързо или прекомерно постепенно ", сподели тя.

В Съединени американски щати Федералният запас неотдавна задържа лихвените проценти на 22-годишен връх и направи три понижения на лихвените проценти тази година, до момента в който Европейската централна банка също спря повишението на лихвените проценти. Тези стъпки накараха търговците да станат по-оптимистични по отношение на опцията за разхлабване на паричната политика през идващите месеци, което може да подейства за стимулиране на икономическия напредък.

Загрижеността на МВФ, сподели Георгиева, е, че държавните управления по света харчат доста тази година и подкопават напредъка, реализиран в битката с високата инфлация.

" Ако паричната политика се затегне и фискалната политика се разшири, макар задачата за понижаване на инфлацията, може да сме за по-дълго пътешестване ", добави тя.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР