Изкуственият интелект не е екзистенциална заплаха за човечеството, той ще

...
Изкуственият интелект не е екзистенциална заплаха за човечеството, той ще
Коментари Харесай

Бизнес и учени с отворено писмо: AI е сила на доброто, няма да ни избие

Изкуственият разсъдък не е екзистенциална опасност за човечеството, той ще бъде трансформираща мощ на положителното - стига да вземем верните сериозни решения за развиването и използването му. Това е позицията на близо 1400 учени и предприемачи, които се подписаха под отворено писмо в отговор на " апокалиптичното говорене за AI ".

е по самодейност на института за осведомителни технологии Британско компютърно общество (BCS).
 Шеф на компания за изкуствен интелект: Това ще бъде най-големият балон на всички времена
Шеф на компания за изкуствен интелект: Това ще бъде най-големият балон на всички времена

Според него общият размер на нужните вложения в изкуствен интелект евентуално ще бъде $1 трилион

Контекст : През март тази година водещи софтуерни бизнесмени и откриватели в региона на изкуствения разсъдък оповестиха, че той се трансформира в " екзистенциален риск ". В същата посока по-късно през годината беше и втора подкрепена още веднъж от стотици изявени имена позиция, която приравни AI като риск на пандемията и нуклеарната война.

Призивите бяха развиването на огромните езикови модели като GPT да се ограничи до приемането на интернационалните регулации за потреблението му.
 Създателите на ChatGPT и други топ учени: AI е рисков колкото пандемия или нуклеарна война
Създателите на ChatGPT и други топ учени: AI е рисков колкото пандемия или нуклеарна война

Те упорстват намаляването на произлизащите от изкуствения разсъдък опасности да стане световен приоритет

Детайли : Според BCS упованието за прекъсване на работата по AI е " нереалистично и работи за злонамерените лица ". " Технологичните специалисти и водачите, подписали нашата позиция, имат вяра, че AI няма да се развие като Терминатора, а като приближен втори водач в учението, работата, опазването на здравето и заниманието ", разяснява изпълнителният шеф на BCS Рашик Пармар.

По думите му основаването и ръководството на изкуствения разсъдък би трябвало да бъде в ръцете на лицензирани етични експерти, които следват интернационалните стандарти.

Сред подписалите има доста английски учени и откриватели - в това число от Оксфорд и университетите в Единбург, Манчестър и Портсмут, както и хора от бизнеса, измежду които обаче няма лица от калибъра на Сам Алтман от OpenAI.

От друга страна : Амбицията на BCS е Англия да се трансформира в световен водач при налагането на стандартите в областта на изкуствения разсъдък. Това е много амбициозно, защото по-голямата част от нововъведенията идват от Съединени американски щати, където обичайно няма прекомерно висока поддръжка към налагането на общи рамки, в които да се развива дадена област.

Освен това, AI технологиите от дълго време не са затворени единствено в границите на университетите и едрия бизнес - всеки може да работи по свое решение на база на наличните планове с отворен код. Така наложителната сертификация стартира да наподобява най-вече като положително благопожелание.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР