Изкуственият интелект (AI) става все по-разпространен в нашето ежедневие, но

...
Изкуственият интелект (AI) става все по-разпространен в нашето ежедневие, но
Коментари Харесай

Изкуственият интелект може да бъде опасен в грешните ръце

Изкуственият разсъдък (AI) става все по-разпространен в нашето всекидневие, само че с необятното му потребление идва опцията за несъзнателно увреждане. Има многочислени образци за AI, който причинява  непредвидени последици, като случая с чатбота на Microsoft - Tay, който бързо се трансформира в расистки и сексистки бот след взаимоотношение с консуматори на Twitter. В различен случай AI логаритъмът на Гугъл дава расистки и сексистки резултати при търсене на изображения на чернокожи. Тези образци показват какъв брой е мъчно да се предвижда държанието на AI.

Разработването и използването на  изкуствения разсъдък би трябвало да се прави отговорно, с цел да се сведе до най-малко рискът от несъзнателно увреждане. Това изисква ангажимент към етичните насоки и виновни практики при създаването и внедряването на AI технология. От значително значение е да се подсигурява, че АI е планиран да дава приоритет на сигурността и зачитането на главните права. Освен това е извънредно значимо да се включат учени и специалисти по данни в процеса на разработка, с цел да се плануват и смекчат евентуалните непредвидени последствия.

В неверни ръце AI може да бъде употребен за причиняване на обилни вреди, като хакерски атаки или разпространяване на погрешна информация. Това акцентира смисъла на регулирането на AI и гарантирането, че той се създава и употребява отговорно. Правителствата и организациите би трябвало да работят дружно, с цел да открият насоки и разпореждания за попречване на злоупотребата му и за отбрана на хората от щета. Тъй като AI става все по-интегриран в живота ни, от значително значение е да дадем приоритет на виновното развиване и потребление, с цел да подсигуряваме, че изгодите от него надвишават евентуалните опасности.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР