Изкопаемите горива осигуряват по-малко от една четвърт от енергията на

...
Изкопаемите горива осигуряват по-малко от една четвърт от енергията на
Коментари Харесай

Изкопаемите горива са на път да изчезнат в ЕС

Изкопаемите горива обезпечават по-малко от една четвърт от силата на Европейски Съюз за първи път през април.

Добрите вести идват от енергийния мозъчен концерн Ember, който откри, че делът на електрическата енергия, генерирана от изкопаеми горива в блока, е понижен до рекордно ниско равнище от 23% предишния месец - внезапен спад от 22% спрямо април 2023 година, макар нарастването на търсене. Той също по този начин надминава предходното рекордно ниско равнище от 27% от май 2023 година

Вятърният и слънчевият напредък, както и възобновяване на хидроенергията доведоха до спада в производството на изкопаеми горива и усилиха каузи на възобновимите енергийни източници в електроенергийния микс до рекордните 54%.

Само вятърът и слънчевата сила са генерирали повече от една трета от електрическата енергия в Европейски Съюз през април, до момента в който газът и въглищата са намалели. Въглищата способстваха с едвам 8,6% от енергийния микс спрямо 30% през 2023 година Газът обезпечи 12,1% от електрическата енергия в Европейски Съюз - 22% спад на годишна база.

Коя страна от Европейски Съюз означи максимален спад в производството на изкопаеми горива?

Германия означи максимален спад в производството на изкопаеми горива през април спрямо предходната година. Седем въглищни електроцентрали затвориха в страната в края на март 2024 година, откакто затварянето им беше отсрочено заради енергийната рецесия. Като цяло електрическата енергия от изкопаеми горива е спаднала с 26 % в Германия, което съставлява 32 % от общия спад в Европейски Съюз.

Италия означи втория максимален спад от 24 %, допринасяйки с още 15 % от общото понижение на електрическата енергия от изкопаеми горива в Европейски Съюз. Следва Испания, следвана от Франция и Холандия.

Емисиите понижиха макар възходящото търсене на електрическа енергия

Търсенето на електрическа енергия търпи леко възкръсване от предишния октомври. Той се е нараснал с 0,4 на 100 през първите четири месеца на годината спрямо 2023 година Въпреки възходящото търсене, производството на електрическа енергия от изкопаеми горива към момента понижава, защото възобновимите енергийни източници ги изместват от микса. Въглищата са образец за това.

„ От 2016 година до 2023 година въглищата са намалели с над 300 тераватчаса и е имало сходно нарастване напразно и слънцето през този интервал “, изяснява Сара Браун, програмен шеф на Ember за Европа.

„ Така че виждаме, че структурният крах на въглищата значително се заменя от вятърна и слънчева сила. “

В отчета на Ember се споделя, че въпреки изключителните данни от предишния месец да се открояват, те са част от открита смяна в прехода на електрическа енергия в Европейски Съюз с излъчвания, които са намалели с 18 % през първите четири месеца на 2024 година в съпоставяне със същия интервал на предходната година.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР