Изключително успешна 2018 година изпрати Историческият музей в Каварна, съобщи

...
Изключително успешна 2018 година изпрати Историческият музей в Каварна, съобщи
Коментари Харесай

Виртуален болярин ще посреща гостите на нос Калиакра

Изключително сполучлива 2018 година изпрати Историческият музей в Каварна, заяви шефът му Пенко Георгиев. Обектите са посетени от 152 000 туристи, като максимален интерес по традиция провокира нос Калиакра. Ръководството на общината има концепция да цифровизира артефактите, открити там и да сътвори виртуален помощник - достоверен болярин.

"Целта е по електронен път, посредством приложения, да можете да си изтеглите информацията, която ще бъде показана от виртуалния помощник ", споделя Георгиев. В пещерата на нос Калиакра, където е ситуирана експозицията на музея в този обект, е задоволително затъмнено, с цел да бъдат сложени екрани, които да пресъздават виртуална действителност.

"Една монета на Добротица може да бъде показана единствено от едната й страна във витрина. Вие няма по какъв начин да видите, какво има от другата страна. Ако имате едно приложение със сканирана такава монета, може да я завъртите и някой да ви опише на вашия език информацията ", добавя шефът на музея. Виртуалният болярин ще споделя на туристите за експонатите на разнообразни езици.

През изтеклата година се резервира наклонността към 80 на 100 от визитите да са от румънци. По думите на Георгиев, съветските туристи бележат спад, само че има растеж при френските и полски посетители.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР