Изключително сериозни обвинения повдигна американската Комисия по ценните книжа и

...
Изключително сериозни обвинения повдигна американската Комисия по ценните книжа и
Коментари Харесай

13 тежки US обвинения срещу Binance

Изключително съществени обвинявания повдигна американската Комисия по скъпите бумаги и тържищата (SEC) против най-голямата борса за крипто активи в света - Binance. Според регулатора платформата продава нерегистрирани скъпи бумаги на клиенти в Съединени американски щати и също така методът ѝ на работа дава опция за злоупотреби със средствата на потребителите.

От Binance видяха в това офанзива против целия крипто бранш - и то пристигнала след опити за разговор със SEC.

Вече има и първи странични резултати - близо 800 млн. $ бяха изтеглени от платформата в границите на часове.

Контекст : Основаната през 2017 година Binance е водещо име в света на виртуалните валути и blockchain, като през платформата минават по най-малко една четвърт от всички интервенции с крипто всеки ден. Компанията, основана от канадския жител от китайски генезис Чангпенг Жао (CZ), през днешния ден е освен борса - предлага капиталови артикули, личен токен, академия, стратегия за подкрепяне на стартъпи и така нататък
 Активите на американците в Binance са застрашени - ето за какво
Активите на американците в Binance са застрашени - ето за какво

Крипто борсата е изправена пред сериозна опасност

На фона на ред други банкрути в крипто бранша, най-знаковият от които е този на огромния ѝ съперник FTX, Binance има чести конфликти с регулаторите в разнообразни страни. Американският бизнес беше обособен в обособена платформа - Binance.US, която през днешния ден е под контрола на сдружения, които публично не са свързани с Binance.

С нея към този момент се занимават още Министерството на правораздаването на Съединени американски щати и Комисията за търговия със стокови фючърси.

Какво твърди SEC : е завела над дузина каузи против Binance след следствие, съгласно което " Жао и Binance скрито са направлявали Binance.US ". Това им е разрешавало да отклоняват активите на потребителите " както намерят за добре ", в това число към сдружение, което също е обвързвано с Жао - Sigma Chain. То на собствен ред изкуствено е увеличавало размера на покупко-продажбите на Binance.US, пишат още от SEC.
 Забрана грози Binance в Съединени американски щати
Забрана грози Binance в Съединени американски щати

Борсата е упрекната в предложение на нерегистрирани крипто деривати и ред други нарушавания

В формалното известие се твърди, че милиарди долари са отивали и към друго следено от CZ юридическо лице - Merit Peak Limited. Припомняме, един от огромните проблеми, открити при FTX, беше точно приключването на парите на потребителите към капиталовата компания на основателя на борсата.

Освен това, съгласно оповестеното от регулатора, огромни американски клиенти са получавали указания по какъв начин да достъпят неразрешената за територията на Съединени американски щати световна платформа на Binance.
 Binance стопира преводите в щатски долари
Най-голямата борса за криптовалути стопира преводите в щатски долари

Причината не е посочена

" Жао и Binance са заблуждавали вложителите по отношение на контрола на риска и са опорочавали данните са размерите на търговия, като в същото време интензивно са прикривали кой ръководи платформата, манипулативната търговия на обвързвания с тях маркетмейкър и даже къде и при кого се съхраняват средствата на вложителите и криптоактивите. Те се опитваха да заобиколят американските закони за скъпите бумаги, като обявяваха фиктивни контроли, които пренебрегваха зад кулисите, с цел да могат да задържат високостойностни американски клиенти на своите платформи. Обществеността би трябвало да се пази от вложение на мъчно извоюваните си активи с или на тези противозаконни платформи ", съобщи ръководителят на SEC Гари Генслър.

Според комисията Binance и Binance.US са натрупали доходи от минимум 11,6 милиарда $ от юли 2017 година досега от действия, за които не имат регистрация. Те са свързани с токена на Binance BNB, стейбълкойна BUSD, продуктите Simple Earn и BNB Vault и други

Какво твърди Binance : В позиция на компанията, изпратена до Money.bg, се акцентира, че решението на SEC да заведе правосъдни каузи идва откакто " интензивно сме си сътрудничили с проверяващите от SEC и участвахме в полемики на благосклонност за разрешаването на разследваните въпроси ".
 Колко постоянна е Binance в реалност?
Колко постоянна е Binance в реалност?

Общите изходящи потоци евентуално са били от $6 милиарда до $8 милиарда

" Действията на Комисията по скъпите бумаги и тържищата наподобяват като припрян опит да се употребяват за правна основа дейностите на други регулатори - а вложителите не наподобява да са измежду целите на SEC. Заради своите мащаби и световна видимост, Binance се трансформира в лесна цел на кръстосания огън на американските регулатори ", пишат още от компанията.

Те се оплакват, че по-рано през тази година са били известени за почнала процедура от страна на SEC без спомагателни детайлности за нея, а едвам през предходната седмица регулаторът е изискал спомагателни документи и материали, свързани с въпроси, които не са били разследвани по-рано.

От Binance са безапелационни, че BNB и BUSD не са скъпи бумаги и по тази причина обвиняванията в тази посока са безпочвени. Отбелязани са и огромните вложения по линия на попречване на злоупотреби в платформата: " Преструктурирахме организацията и личния състав си, усъвършенствахме системите си и установихме нов промишлен стандарт за сходство. Също по този начин систематично работихме за основаване на най-хубавите в класа си стратегии, в това число вложение в най-модерните технологии и квалифицирани специалисти от промишлеността в областите, от които се нуждаем, в това число сигурността и сходството. Само през последните две години сме похарчили 80 млн. $ за външни сътрудници в региона на сходството ".
 Разследват Binance за противозаконни заплащания за над $10 милиарда
Разследват най-голямата борса за криптовалути в света за противозаконни заплащания за над $10 милиарда

Заподозрени са топ мениджъри, в това число основният изпълнителен шеф Чангпенг Джао

В позицията изрично се отхвърля потребността от налагането на обезпечителни ограничения: " Активите на потребителите на Binance.US са в сигурност, всевъзможни клевети в противоположната посока са безотговорни, рискови за вложителите и съставляват корист със правосъдната процедура ". Затова и предизвестяват, че дейностите на регулатора може да доведат до " поредност от отрицателни резултати " за потребителите и промишлеността.

Какво ново : Първите резултати от офанзивата на SEC към този момент са налице. Според компанията Nansen вложителите са изтеглили към 780 млн. $ от Binance в границите на последните 24 часа. Binance.US регистрира отлив на към 13 млн. $.

Netflow to Binance over the past 24 hours is $778.6M negative on Ethereum - $871.7M in and $1.65B out

Over the past hour, netflow on Ethereum continues to be negative at $35.7M on Ethereum - $14.8M in and $50.5M out

Track it here and filter for " Binance "
— Nansen???? (@nansen_ai)
Какво следва : Съдебната процедура ще е с решаващо значение за ориста на Binance.US, само че и на световния бизнес на Binance - формулировката на обвиняванията на SEC дава опция за ограничения против цялата империя на CZ.

Както отбелязва " Ройтерс " в собствен коментар, регулаторният напън е единствено единият огромен проблем на централизираните крипто платформи - другият е че след измами, кавги и шумни правосъдни процеси, към този момент огромен % от оставащите вложители в бранша са с типичния профил на крипто запалянковците. А те избират децентрализираните решения. Не е изненадващо и че Binance регистрира съществено понижаване на пазарния си дял през последните месеци.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР