Изключително приятно е човек да се разходи из гората и

...
Изключително приятно е човек да се разходи из гората и
Коментари Харесай

Правила при сушенето на гъби

Изключително прелестно е човек да се разноски из гората и да се върне с кошница, цялостна с гъби. А с цел да запазите аромата на тези горски поданици дълго време, има някои трикове.

Така и през зимата ще можете да се насладите на наситения мирис на гъбите, които ще ухаят като преди малко набрани. За тази цел те би трябвало да се изсушат добре.

Един от методите за сушене е всяка гъбка да бъде прободена с игла, в която има конец. Така се получава дълъг гердан от авансово изчистени гъби. Те обаче не се мият, а единствено се почистват от боклуците и се изрязват прекомерно развалените места.

Гъбите не се нанизват цели, а нарязани на филийки, които не са прекомерно тънки, само че никога не са и дебели. Така могат да се изсушат отмерено.

Нанизването би трябвало да се направи по този начин, че гъбите да не се допират една друга и сред тях да циркулира въздух. Намерете комфортно място, където да закачите гъбените нанизи и просто изчакайте да се изсушат.

Друга опция за изсушаване на гъбите е да се разпилян в тава и да се изсушат във фурната. За задачата те се загряват към един час на температура 30-40 градуса.

 Изсушени гъби в купа Снимка: Храна за Душата

След това би трябвало да изсъхнат дефинитивно навън, в противоположен случай рискувате да ги пресушите. Тогава гъбите ще изгубят аромата си и скъпите си субстанции.

Сушените гъби се съхраняват най-добре в пакетче, направено от марля или плат, на проветриво място и надалеч от артикули с наситена миризма, защото гъбите могат да я поемат.

Избягвайте да ги държите на влажно място, тъй като ще се скапват. Обърнете внимание на обстоятелството, че вярно изсушените гъби се огъват, а пресушените се чупят.

Ако въпреки всичко гъбите ви са пресушени, направете си от тях гъбен прахуляк. Смелете ги в кафемелачка, прибавете сол на усет и някакви сушени зелени подправки. Този прахуляк е идеална фалшификация за месо, основа за сосове и трансформира омлета в невероятна приятност за небцето.

Гъбеният прахуляк се съхранява най-добре в стъклени буркани с компактно затварящ се похлупак. Трайността му е към 10 месеца. По този метод гъбите се усвояват даже по-добре от организма ни, в сравнение с пресните.

Ако обичате гъби, предлагаме да опитате от нашите предписания за:

- гъбена супа;

- ризото с гъби;

- или пържоли с гъби;

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР