Изключително е обидно, когато политици и съмнителни НПО-та принизяват труда

...
Изключително е обидно, когато политици и съмнителни НПО-та принизяват труда
Коментари Харесай

Политици и съмнителни НПО-та създавали напрежението в столичния градски транспорт

Изключително е обидно, когато политици и съмнителни НПО-та принизяват труда на чиновниците в столичния градски превоз и се се подиграват с хората, на които София дължи единствено признателност. Благодарение на тези хора всеки стига до работното си място, децата отиват на учебно заведение, лекарите отиват в лечебните заведения... Считаме за извънредно неприлично един случай да бъде употребен от лица и партии, които не познават естеството ни на работа , за разцепление на чиновниците и дестабилизиране на синдикалните ни структури.

Това написа в декларация на водачите на четирите сдружения на Съюза на транспортните синдикати в България (СТСБ) в столичния градски превоз.
Декларацията беше оповестена и призната по време на среща сред КНСБ и синдикалните организации на СТСБ от всички поделения на столичния електро- и автотранспорт.

В хода на срещата работещите в публичния превоз показаха проблемите си, свързани основно с работното време, изключителния труд, заплащането в фирмите, дефицита на фрагменти.
 Ватмани от София с жълти жилетки в символ на митинг
Ватмани от София с жълти жилетки в символ на митинг

Причината е полагане на ексклузивен труд

" Остро възразяваме против опитите да се основава напрежение в четирите сдружения на столичния градския превоз. Смятаме, че това ще рефлектира освен върху обществения разговор и работещите в сдруженията, само че и върху всички поданици на столицата, които всекидневно употребяват градски превоз ", написа в декларацията.

Синдикалните организации обясниха, че не всички изкарани данни по тематиката са истина. Според трудовите контракти на работещите в бранша се плащала междинна брутна работна заплата, която е в размер на 1 538.66 лв..

Водачите взимали още повече - 1780.50 лв..

Също по този начин всяко от четирите транспортни сдружения имало работещ обществен разговор и посредством постоянни договаряния се подписвали е жегодни групови трудови контракти , с които се повишавала заплатата на групи личен състав или на всички работещи - с избран % или с безспорна сума. Отделно от това постоянно се обсъждали п олитики за подобряването на изискванията за работа на чиновници, а всяко от сдруженията имало и настоящи комитети по условия на труд, които следели тъкмо това.

" Осъзнаваме, че това което сме договорили не е задоволително и ще продължим да се борим за по-високи заплати и за почтени условия на труд, само че не на плащадите и в кабинетите - ние сме в депата, в рейсовете, по спирките - в дъжд, сняг и мраз. Затова е извънредно обидно, когато политици и съмнителни НПО-та принизяват нашия труд ", безапелационни са от четирите сдружения на в столичния градски превоз.

" Спаси София " упорства за оставки на шефовете на Столичния автотранспорт

Заради полагане на ексклузивен труд от водачите на градския превоз

Други условия на труд: " Към момента имаме нарастване на заплатите в четирите сдружения за трета по-редна година, като за 2019 година през месец януари бе контрактувано 10% нарастване на заплатите на всички заети в четирите сдружения, което влезе в действие от 1 февруари т.г.; 80% от автопарка е с нови екологични рейсове и съвременни трамваи , снабдени с видеокамери, климатик, обезопасени кабини за водачите с паник бутони; а на съвсем всяка последна спирка има построени взаимно с общината тоалетни и сервизни пространства. "

Ръководството на сдруженията и работещите в фирмите се схванаха разговорът да продължи на последваща среща, на която ще бъдат признати и съответни оферти за превъзмогване дефицита на водачи в градския превоз и понижаване на изключителния труд.
 Българска социалистическа партия желае цялостна инспекция на транспортните сдружения в София
Българска социалистическа партия желае цялостна инспекция на транспортните сдружения в София

Настоява за пояснения от Фнадъкова и ограниченията за проблемите в столичния градски транспорт
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР