Изхвърлят дори попивателната хартия, за да няма опасност от изтичане

...
Изхвърлят дори попивателната хартия, за да няма опасност от изтичане
Коментари Харесай

Дневник пази тайните на Елизабет II

Изхвърлят даже попивателната хартия, с цел да няма заплаха от приключване на информация  
За 70 години на трона кралица Елизабет II реализира доста и даже слага върхове. Животът й е цялостен с забавни случки, които сигурно остават отвън полезрението на медиите. Дълго време се спекулира, че Лилибет, както е детското галено име на Нейно величество, документира царуването си в скришен дневник, който добавя в края на всеки ден. Мълвата е доказана, откакто звездата от " Монти Пайтън " Майкъл Пейлин разкрива, че кралицата сама му е споделила, че си води сходни архиви. Комикът, който снима и документални филми, споделя, че на Елизабет й било мъчно да поддържа интимните си записки и още на 15-тата минута я заболява главата.

Самата Елизабет също проговаря за дневника си, само че отбелязва, че нейният не е толкоз обстоен, колкото този на кралица Виктория. Както се знае, кралете Джордж Пети и Джордж Шести също редят секрети мемоари. Според специалисти тя се въодушевява за писанията точно от татко си - Джорж Шести. Но какви секрети се крият в тетрадката на починалата владетелка?

-->

Елизабет II няма табиет да се изповядва пред който и да било. Думите й върху хартия са строго защитавани, макар че дневникът пътува с нея на всички места. Единственият човек, който в миналото има достъп до същинските мисли и усеща на монарха, е принц Филип. Няма подозрение, че точно в дневника си тя разказва достоверните си страсти по отношение на значимите събития - гибелта на принцеса Даяна, абдикацията на принц Хари, проблемите на принц Андрю.

Дневникът на Елизабет се пази в черен кожен калъф, като за него има единствено два ключа - първият за нея, вторият за персоналния й секретар, който би трябвало да има достъп при положение на изключителна обстановка. Мерките за сигурност не стопират до тук. Кралицата употребява попивателна хартия, когато написа, с цел да не се отпечата текста върху по-долните страници. Когато е подготвена, подрежда хартията да бъде унищожена, а не просто изхвърлена, с цел да не попадне в непознати ръце. Всякакви спомагателни отрязъци също се отстраняват. Освен това, всяка страница се отбелязва с кралския код и се номерира с римски числа вместо дати. Така единствено Лилибет знае в кой интервал се развиват описаните случки.

Дали в миналото дневникът на Елизабет II - или най-малко фрагменти от него - ще бъде оголен, към този момент не излиза наяве. Кралица Виктория разрешава на щерка си, принцеса Беатрис, да издаде нейния дневник след гибелта й през 1901 година. Тя инструктира най-младата си наследница да го прегледа и да отстрани всякаква неуместна информация, преди страниците да бъдат печатани. На Беатрис тази комплицирана задача й лишава 30 години и през 1931-ва тя изгаря дневника на майка си.

Погребението - казус в кралската традиция

Погребението на кралица Елизабет II е на 19 септември. Церемонията ще се организира в Уестминстърското абатство, където са короновани всички английски монарси и където тя се омъжва за принц Филип през 1947 година. Но това обаче не е обичайното място. Промяната се постанова заради големия брой хора, които се чака да се съберат. Досега литургиите в памет на умрелите владетели постоянно са се провеждали в параклиса " Свети Георги " в Уиндзор. Там беше и поклонението пред принц Филип, както повеляват ритуалите от 1760 година насам.

В деня на церемонията Биг Бен стартира да бие в 9 сутринта и продължава да звучи толкоз пъти, колкото години ръководи монархът. В случая на Елизабет II - 70 повторения. Денят е разгласен за неработен - затворени са даже банките и лондонската стокова борса.

Кой е погребалният сътрудник на кралското семейство? Доскоро във Англия този бизнес беше в ръцете на компанията CPJ Field на семейство Фийлд, която е дейна от 1690 година. Първото й кралско заравяне е на херцога на Уелингтън през 1852-а. След това и на Едуард VII и кралица Виктория.

Днес " Левъртгън и синове " дават отговор за кралските погребения. Те са уредниците на печалните церемонии за Даяна, кралицата майка и принц Филип. Тяхно обвързване е и да са постоянно готови за неочакваната гибел на членовете на кралското семейство.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР