Изгубихме време и не успяхме да създадем ваксинационни центрове. Една

...
Изгубихме време и не успяхме да създадем ваксинационни центрове. Една
Коментари Харесай

Коста Костов: Една година говорихме за ваксини, но не успяхме да се подготвим добре

Изгубихме време и не успяхме да създадем имунизационни центрове. Една година говорихме за ваксини, само че не успяхме да се подготвим добре. Тази позиция изрази пред БНР пулмологът проф. Коста Костов. Той дефинира обстановката сега като „ предупреден безпорядък и предизвестено безвластие “.
Покачването на равнището на инфектираните е обвързвано със слабия ритъм на имунизация у нас, счита проф. Костов. Все още не сме ваксинирали най-уязвимата част от обществото – към милион и половина души, а това е рисково, съобщи той.

„ Ако бяхме съчувствено общество, не трябваше да слагаме тази класификация на имунизационните групи. Най-напред трябваше да сложим уязвимите. Какво направиха швейцарците – в първа имунизационна група сложиха възрастните и тези с съпътстващи заболявания “, разяснява той в предаването „ Преди всички “.

Медиците можеха да правят отстъпка на по-възрастните хора, счита Коста Костов. Подредбата на групите за имунизация у нас той разказа като „ все една да раздаваш храна за бедните и първо да поканиш ситите на казана. “

„ Призоваваме преболедувалите да не се имунизират. Нека да изчакат. Имаме дефицит на ваксини. Нека да минат първо тези, които най-вече се нуждаят “, прикани пулмологът.

Ваксинационната стратегия се бави в миг, в който настъпват нови разновидности на вируса, акцентира Коста Костов. „ Предстои месец в нараснал риск и в този месец би трябвало да сме доста внимателни в освобождението на ограниченията. “

Позитивното е, че по-голямата част от обществото е наясно, че главният метод за справяне с пандемията е имунизацията, означи проф. Костов, само че добави:

„ Не съумяваме някак си да убедим обществото в изгодата от имунизациите. “

Проф. Костов обаче е на мнение, че има усъвършенстване в връзката:

„ С обществото връзката стартира да става по-цивилизована, по-ясна. Тя към този момент идва от министъра, който няма мундир, а е в костюм и всички ние, които бяхме застанали спокойно в строя, в този момент отпуснахме крайник, можем да се почешем, можем да си поговорим. Езикът, с който стартира да се комуникира, е по-разбираем за обществото. “

За имунизациите, които се ползват в две дози, той предвижда, че най-вероятно след няколко месеца ще се наложи трета доза. Еднодозовата ваксина на „ Янсен “ („ Джонсън и Джонсън “) има това преимущество, че е тествана в условия на новия вариант в Южна Африка, макар че й се дава 66% успеваемост, сподели още проф. Костов.

8 милиона години сме съществували в обич с вирусите. Сегашният ковид продължава да ни изненадва „ със своята артистичност, с опитите си да ни подведе, да ни излъже с новите си разновидности, да остане “, посочи пулмологът.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР