Изгубени вещи“ разказва за наглед обичайни неща по необичаен начин.

...
Изгубени вещи“ разказва за наглед обичайни неща по необичаен начин.
Коментари Харесай

„Изгубени вещи“ – свежо, уютно и носталгично платно от истории, подписани от деликатното перо на Алберт Бенбасат (предложение за четене)

„ Изгубени движимости “ споделя за привидно нормални неща по необикновен метод. Излезлите от приложимост предмети (ютията на въглища, пишещата машина, пощенската картичка, остарялата книга), които мнозина са изхвърлили на боклука, крият доста истории.

Смесвайки автобиографичното, приказното и гротесковото, създателят ги е дарил с втори живот и те стават част от човешките биографии, вземат участие в тях както в делнични, по този начин и в гранични, от време на време съдбоносни моменти.

Уж дребни – смешни и тъжни, – инцидентно завърнали се в паметта, историите на „ изгубените движимости “ и на хората от градската външна страна се разпростират на фона на публичните промени и се нанизват в поредност от сюжети с екзистенциални послания, скрити надълбоко оттатък думите.

В разказите постоянно взе участие и едно момиченце. Малката любопитна Ани става (съ)участник и самобитен съдник в действителните и измислените завършения на своя дядо повествовател и неговите герои.

За създателя

Алберт Бенбасат e книжовен историк, критик, журналист и издател; професор, учител във Факултета по публицистика и всеобща връзка в Софийския университет „ Св. Климент Охридски ”. Автор е на 13 книги, измежду които „ Българската еротиада ”, „ Европеецът ” Бай Ганю и светлият мит за Щастливеца ”, „ Печатни пространства и бели полета ”, „ Банкноти и фантазии сред кориците. Масова книга и всеобщо книгоиздаване ”, „ Алиса в цифровия свят. По въпроса за книгата през ХХІ век ”. Редактор и издател на сп. „ Критика ” и Библиотека „ Критика ”, съставител и редактор на голям брой книги.

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР