Изграждането на последните участъци от Южната дъга на Софийския околовръстен

...
Изграждането на последните участъци от Южната дъга на Софийския околовръстен
Коментари Харесай

Започва работата по пътния възел Цариградско шосе - Младост“

Изграждането на последните сектори от Южната дъга на Софийския околовръстен път, може да стартира до края на годината. Това заяви министърът на районното развиване и благоустройство Петя Аврамова заяви по време на парламентарния надзор през днешния ден.

На път е да се осъществя строителство на сектора от пътен възел "Цариградско шосе " до пътен възел "Младост “, дава обещание Аврамова. Това ще е вероятното след привършване на всички нужни процедури по осъществяването на плана.

Този сектор е с дължина 5.8 километра. Изпълнение му ще глътне над 119 млн. лв.. След конкурс при започване на годината за реализатор на поръчката, оповестена от Агенция "Пътна инфраструктура ", която беше с планирана стойност 123 млн. лева беше определен Главбулгарстрой ( "ГБС "), които предложиха по-ниска цена.

В надпреварата участваха всички огромни строителни компании, измежду които "Хидрострой ", "Джи Пи груп ", "ПСТ груп ", "Грома холд " (бившето "Агромах ") и други. Част от тях обаче се оказаха с несъответствуващи механически предложения.

До в този момент обаче подписването на контракта с изпълнителя е било възпрепятствано, защото процедурата е обжалвана в Комисията за защита на конкуренцията. След разглеждането на претенциите на недоворните обаче, към този момент и взето решение в интерес на възложителя. Срокът за планиране на обекта е 180 дни, а за строителство малко над 700 календарни дни.

За публичната поръчка за установяване на съветник по плана са подадени 12 предложения и в този момент комисията преглежда техническите оферти, по-късно ще се отворят и ценовите предложения на позволените участници. Успоредно с това пътната организация организира отчуждителна процедура. Министърката даде обещание през другата седмица ще бъдат подхванати дейности по искане за авансово осъществяване на отчуждителните процедури на парцели за държавни потребности за този пътен сектор. Тук е моментът да напомним, че това стана допустимо откакто преди дни бяха признатите измененията в Закона за държавната благосъстоятелност. Процедурата за бързо отчуждаване на частни парцели към този момент ще е използвана освен за такива, на мястото на които ще има автомагистрали и електропроводи, само че и за такива, върху които ще се изградят тех паркове. С новите текстове съдът се задължава да се произнася в седемдневен период, а не до един месец, както до момента, по искане за авансово осъществяване на актове за отчуждаване, направени в отбрана на "особено значими държавни или публични ползи.

Министърът заяви още, че все още има формирани над 69 правосъдни производства от частни притежатели пред Софийския административен съд против размера постановеното обезщетение. Кога и по какъв начин ще приключат те, не е ясно.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР