Изграждането на мегаполиса Неом е един от най-амбициозните проекти на

...
Изграждането на мегаполиса Неом е един от най-амбициозните проекти на
Коментари Харесай

Неом: идиличен град на бъдещето или антиутопия?

Изграждането на мегаполиса Неом е един от най-амбициозните планове на управляващите в Саудитска Арабия. 

За да бъде осъществен той обаче, се планува към 28 000 поданици на селищата към мястото, на което един ден е планувано да се издига Неом, да бъдат преселени. Около 6000 от тях към този момент живеят на други места, като някои към този момент са били обезщетени. Подходът на Саудитска Арабия при основаването на условия проектът да бъде реализиран обаче е повече от спорен. Властите признават, че един човек е бил убит, тъй като е отказал да напусне дома си.

Утопията " Неом "

За построяването на Неом се планува строителството на две високи стени, формирани от здания, с обща дължина 170 километра. Властите възнамеряват един ден в мегаполиса да живеят 9 милиона души. Всички ще бъдат снабдявани с електрическа енергия от възобновими източници. Планът е в града да се намира и най-големият план за произвеждане на зелен водород в света - " Хелиос ". Той се построява от американска компания.

Основните съставни елементи за " Хелиос " се доставят от немска дъщерна компания на " Тюсенкруп ". Зеленият водород дава обещание да е рентабилен бизнес. Само с поръчките си за Неом компанията е умножила неведнъж оборота си.

Очаква се заводът на " Хелиос " да създава всекидневно до 600 тона от търсения газ след 2026 година. Зелената електрическа енергия ще бъде доставяна от вятърни централи, които са построени в северната провинция Табук. В собствен отчет от април 2023 година Организация на обединените нации показва, че за задачата са били депортирани представители на бедуински племена.

Арести, тормоз, дългогодишни присъди

В Брюксел една жена от Саудитска Арабия води акция за отбрана на човешките права. Семейството ѝ е преследвано в родината ѝ. Адвокатката Лина Ал-Хатлул от правозащитната организация ALQST документира експулсирането на племето ховейтат. Древното бедуинско племе се е открило в северозападната част на страната и живее там от епохи. Селата явно пречат на построяването на Неом.

Ал-Хатлул разполага с копия от правосъдни решения, издадени от съдилища в Саудитска Арабия. Препаращане на известия в обществената мрежа X и видеоклипове, направени с мобилен телефон, са били задоволителни за постановяване на дългогодишни ефикасни присъди. Едно от правосъдните решения гласи: " Той е следвал сметките на хора, опитващи се да нарушават сигурността в страната и е споделял техни постове ". Въпросният мъж е наказан на 21 години затвор.

В друго правосъдно решение, с което телевизионното предаване на АРД FAKT разполага, написа следното: " Притежавал е видеоклипове и изявления в обществените мрежи, целящи промотиране на терористични идеологии ". Този път присъдата е 50 години затвор.

" Документирали сме минимум 50 ареста, в това число на петима души, които бяха наказани на гибел за отхвърли им да изоставен домовете си ", споделя правозащитничката Ал-Хатлул.

Организацията ALQST е документирала и брутално мъчение на човек в пандиза: " Краката му били налагани с бич в продължение на часове. Държан е на слънце през целия ден, без да може да се движи, да пие или да яде. Подложен е бил на електрошокове и на пердах с пръчка, с цел да го накарат да направи подправени самопризнания по обвинявания в тероризъм ".

" Не казвайте, че не знаете какво се случва "

В отчет на Организация на обединените нации се установи следното: " Голяма част от племето ховейтат отхвърля да напусне земята си. В резултат на това е подложена на разнообразни форми на гонене: разрушение на имущество, прекратяване на електроподаването, необясними пожари, закани, тормоз и преследвания ". Организация на обединените нации упорства бизнесът и управляващите да се намесят. 

В същото време немското държавно управление продължава съдействието си с Рияд. Целта е зеленият газ от Персийския залив да помогне за декарбонизацията на стопанската система на страната.

Федералният канцлер Олаф Шолц и Министерството на стопанската система на Роберт Хабек отклоняват поканата да разясняват тематиката пред камерата на публицистите на FAKT. Министерството на външните работи на Аналена Бербок изпраща следното документално мнение до немската медия: " Наблюдаваме с голяма угриженост известията за развиването на събитията към плана " Неом " в Саудитска Арабия. Редовно сме обсъждали въпроса в диалозите си със Саудитска Арабия и " Тюсенкруп ". От външното министерство на Германия допълват: " Ако се откажем от тази дипломация, един ден ще приказваме единствено с няколко демократични страни в света. Често казано, това няма да е в наша изгода ". 

От  " Тюсенкруп " дават отговор следното на запитването на АРД: " Съблюдаването на човешките права е и остава съществена полезност в " Тюсенкруп ". Съобразяваме се с Международната спогодба на Организация на обединените нации за правата на индивида и нейното използване ". 

Правозащитничкана Ал-Хатлул прикани немските вложители да не извръщат взор встрани: " Не казвайте, че не знаете какво се случва. Участвате в план, който е построен върху саудитска кръв ". 

***

Вижте и това видео от нашия списък:

Търси се сурогат на съветския газ

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР