Изготвянето на специализиран маршрут за популяризиране на основните еврейски забележителности

...
Изготвянето на специализиран маршрут за популяризиране на основните еврейски забележителности
Коментари Харесай

Тематичен маршрут ще популяризира еврейските забележителности у нас

Изготвянето на профилиран маршрут за разпространение на главните еврейски забележителности в страната би надградило напъните на Министерството на туризма за промотиране на културно-историческото завещание на България, оповестиха от пресцентъра на министерството. Около тази теза са се обединили министърът на туризма Николина Ангелкова и ръководителят на Организацията на евреите в България "Шалом " доцент доктор Александър Оскар.

Инициативата за разпространение ще включва основни за еврейската общественост забележителности в 13 общини в цялата страна. Тя ще бъде мощен знак на почитание към приноса на еврейската общественост в културно-историческо отношение, както и поредна стъпка в напъните за привличане на от ден на ден туристи освен от Израел, само че и от компактните еврейски общности в Европа и света, които обичайно избират профилирани туристически артикули.

Израел е значим и перспективен сътрудник за страната ни. Очакванията са всички положени старания да доведат до задълбочаване на положителното ни съдействие и увеличение броя на туристите сред двете страни. Трябва да отбележим, че двустранните връзки сред България и Израел през последните години доста се активизираха и се задълбочиха като прераснаха в стратегическо партньорство, уточни още министър Ангелкова. А фактор за това са и формалните визити на високо ниво, които се организират от няколко години.

Положителна е и наклонността в туристическите визити в двете страни. Държавата Израел е на 11-о място по брой на входящите туристи в България през предходната година - 245 хиляди туристи, или над 17% растеж спрямо 2017-а. Само за първите три месеца на тази година близо 45 хиляди израелски жители са посетили страната ни - също растеж - от 4%, в съпоставяне със същия интервал на предходната година.

Основната част от израелските туристи идват у нас със аероплан, а чартърни полети се правят до главните ни летища в София, Варна, Бургас и Пловдив. Най-често при визитите си избират културни обекти, поради което напоследък Пловдив е доста известна дестинация за тях.

Предвид голямата значимост на израелския пазар за България Министерството на туризма постоянно вземат участие на туристическото ревю IMTM в Тел Авив, Израел. А министерството показва страната ни като целогодишна туристическа дестинация с акценти върху зимна и лятна отмора, благоприятни условия за водолечение, за осъществяване на културно-познавателни турове, за пътувания за развлечения и други. Освен това ведомството годишно провежда журналистически опознавателен тур за медии от Израел.

Министерството на туризма води поредна политика за привличане на от ден на ден израелски гости, като създава специфични артикули съобразени с търсенето от тях. Това е един от методите, с който се покачва качеството на предлаганите у нас туристически артикули. Откроява се наклонността, че по-голямата част от жителите на Израел идват в интервала от месец май до октомври, което значи, че туристите не идват единствено на море, а търсят опция за къса отмора, отдих и разглеждане на забележителностите на страната ни, изясни министър Ангелкова.

Предстоят диалози с общините за консолидиране на информацията за съответните обекти, които да привлекат още по-голям туристически интерес към страната ни в това направление. Обсъждат се и опциите за разширение на двустранното съдействие в областта на туризма, както и капацитета за развиване на други типове туризъм с изключение на обичайните летен и зимен.

Министерството на туризма старателно работи по разширението на крилата на сезона, изясни министърът. И разясни, че ведомството е създало 7 балнео- и СПА дестинации, а взаимно с Министерството на земеделието са основани и 12 винено-кулинарни дестинации, с които се допълват напъните за привличане на повече гости отвън дейните месеци за пътувания.

Ирит Лилиан, дипломат на Държавата Израел у нас отбелязва, че пазарът е жаден за културни забележителности, а България все по-често се избира като място за пътувания от фамилии с деца. И добави, че през днешния ден от Израел за България има 14 полета, като огромна част от пътуващите са туристи, защото страната ни е желана дестинация от израелците.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР