Изглежда желанието на германския канцлер Ангела Меркел Ангела Меркел -

...
Изглежда желанието на германския канцлер Ангела Меркел Ангела Меркел -
Коментари Харесай

Завръща ли се Карл-Теодор цу Гутенберг в германската политика?

Изглежда желанието на немския канцлер Ангела Меркел Ангела Меркел - немски политик, канцлер на Федерална Република Германия. Родена на 17 юли 1954 година... към профила най-накрая се сбъдна, разяснява ДПА.

Популярният й някогашен министър и политически съдружник Карл-Теодор цу Гутенберг - избран преди време като най-сексапилния мъж в немската политика - се връща на сцената малко преди парламентарните избори този месец. Повече от шест години след трагичното му низвергване поради разкрития, че е изплагиатствал част от докторската си дисертация, Гутенберг (КТ за приятелите му) се върна да пропагандира за партията си, консервативния баварски Християнсоциален съюз (ХСС).

Споменаван преди време като вероятен предстоящ водач на най-голямата европейска стопанска система, 45-годишният Гутенберг, който в този момент се демонстрира с фешън тридневна брада, отхвърля мненията, че появяването му в предизборната акция бележи завръщането му в светлините на прожекторите на немската политика. Скоро след назначението му за министър на стопанската система през 2007 година на 37-годишна възраст, анкета за немското женско списание "Лавива " го дефинира като "Най-сексапилния мъж в политиката ". (Циниците саркастично разясниха, че надпреварата не е било изключително оспорвано). "Радвам се, че Карл-Теодор цу Гутенберг ще взе участие в обществени прояви по време на акцията за Бундестаг ", сподели Меркел предишния месец. Малко след оставката му като министър на защитата през 2011 година тя ясно даде да се разбере, че вратата остава отворена за него, в случай че реши да се върне.

Канцлерът сподели, че поддържа "добър контакт " с Гутенберг, който също като Меркел прикани за възбрана на бурката - наложителна позиция в консервативните кръгове. Меркел обаче добави, че не знае "как той вижда бъдещето си ". ХСС е присъдружната партия на Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел.

Публикувана предходната седмица анкета на института Кантар Емнид сподели, че 54 % от гласуващите за ХДС/ХСС приветстват завръщането на Гутенберг в немската политика. Дали обаче Гутенберг може да бъде изкушен да се върне в Германия от Ню Йорк, където той ненадейно отпътува със фамилията си, с цел да стане бизнес съветник след абсурда с плагиатството, е един от въпросите към акцията за изборите на 24 септември. Човекът, който преди време германците оповестиха за политик, с който най-вече биха желали да прекарат ваканцията си, може да се окаже потребен съдружник за Меркел, която има търкания с дясното течение в ХДС поради демократичната си позиция за бежанците и двойното поданство. "Трябва да се уверим, че хората схващат какво съставляват консервативната политика и Германия на междинната класа ", сподели Гутенберг на протест в родната си провинция Бавария, един от стадиите в предизборната му обиколка.

С аристократичния си генезис Карл-Теодор Мария Николаус Йохан Якоб Филип Франц Йозеф Силвестър Фрайхер декор унд цу Гутенберг се бе откроил като обаятелно лице в света на немската политика, която не се слави с харизматични персони. "Завръщането на Гутенбергите ", въодушеви се всекидневникът "Билд " предходната седмица със фотография на първа страница на Гутенберг и брачната половинка му Щефани, графиня и праправнучка на именития немски канцлер от ХIХ век Ото декор Бисмарк, обединил страната. Гутенберг е наследник на диригент. Прадядо му е бил забъркан в заговора от 20 юли за убийството на Адолф Хитлер, а братът на прародител му е бил екзекутиран за ролята си в него.

Гутенберг е умел юрист, който неведнъж приканва гласоподавателите да поддържат Меркел, а през вчерашния ден означи, че някогашната му шефка е умел състезател във външната политика, което значи, че тя "има забележителен престиж измежду всички страни в спора " с нуклеарната стратегия на Северна Корея.

Лидерът на ХСС и министър председател на Бавария Хорст Зеехофер обаче може да има свои проекти за КТ, чиито предизборни появи са придружени от дълги опашки искащи да го слушат. По-малко от седмица след първата предизборна поява на Гутенберг, Зеехофер съобщи през вчерашния ден за в. "Пасауер нойе пресе ", че може да си го показа като министър било в Бавария, било в Берлин. 68-годишният Зеехофер наподобява също се надява, че Гутенберг може да се включи в акцията на ХСС за провинциалните избори в Бавария следващата година.

Смята се, че Зеехофер по-специално се надява да притегли Гутенберг в огромния си проект да попречи на основния си противник и финансов министър на Бавария Маркус Зьодер да постави ръка на лидерския пост на ХСС и премиерския пост на Бавария, когато Зеехофер ги оваканти.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР