Изглежда, че Русия ще поднови подаването на газ по един

...
Изглежда, че Русия ще поднови подаването на газ по един
Коментари Харесай

Добра новина за Северен поток 1

Изглежда, че Русия ще възобнови подаването на газ по един от главните тръбопроводи за Европа, което носи известно облекчение за пазарите, макар че опасенията от спиране на доставките през зимата остават, пише Елена Мазньова за Bloomberg.

Данни от газопреносната мрежа демонстрират, че потоците ще бъдат възобновени в събота на 20% от общия потенциал, както беше планувано. Всеки път, когато Русия разгласи, че ще спре тръбопровода за ремонт или поддръжка, политици, бизнеси и елементарни консуматори се тревожат, че доставките няма да бъдат обновени.  

Германия към този момент сподели, че няма да разчита на " Северен поток 1 " през зимата. " Газпром PJSC "  казва, че единствената работеща турбина на входната точка на връзката би трябвало да минава техническа поддръжка на всеки 1000 часа. Това е почти на всеки 42 дни, като идващите инспекции би трябвало да бъдат в средата на октомври.

Все повече хора в Европа чакат, че тези потоци ще се употребяват непрестанно през по-студените месеци, с цел да се държат пазарите на тръни и като метод районът да бъде притискан поради наложените против Русия наказания.

" Газпром " понижи доставките през " Северен поток 1 " през юли, малко след сезонната поддръжка на тръбопровода, като се базира на механически проблеми. Потоците бяха спрени в сряда за инспекции на единствената работеща турбина, която нагнетява газ в тръбопровода. Обикновено на оборудването работят шест огромни турбини и две по-малки, само че това лято по-голямата част от оборудването беше изведено от употреба, като " Газпром "  се базира на интернационалните наказания, които прекъснаха поддръжката и ремонтите.

Европейският съюз се готви за разтърсвания, макар че съумя да доближи задачата за запълване на газохранилищата за идния отоплителен сезон два месеца по-рано от плануваното, което облекчава непосредствената опасност.

По-ниското ползване, съчетано с по-големи газови запаси и доставки от различни източници, може да помогне за компенсиране на рисковете за Русия към този момент. Евентуално дълготрайно прекъсване на " Северен поток ", обаче, би могло да покаже какъв брой надалеч е подготвена да стигне Русия, което значи повече опасности тази зима, изключително в случай че е студена.

Все още не е ясно по кое време турбините на " Северен поток 1 ", които не работят, могат да бъдат обслужвани. Възможно е да се наложи ремонтът да бъде осъществен или на място, или в Канада, където са създадени. " Газпром "  твърди, че постоянната поддръжка на останалата турбина се прави съгласно техническите условия, предоставени от производителя Siemens. Това значи многократни прекъсвания на газа, в случай че обстановката с останалите турбини не се промени до октомври.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР