Изгарянето на Свещения Коран от крайнодесен датски политик, който е

...
Изгарянето на Свещения Коран от крайнодесен датски политик, който е
Коментари Харесай

Изгорен Коран бетонира ветото на Ердоган за членство на Швеция в НАТО

Изгарянето на Свещения Коран от крайнодесен датски политик, който е и с шведско поданство, е втвърдило дефинитивно позицията на Турция да не поддържа влизането на Швеция в НАТО. Това разгласи турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

" Швеция не трябва да чака поддръжка от нас за НАТО. Ясно е, че тези, които предизвикаха подобен срам пред посолството на нашата страна, към този момент не могат да чакат отзивчивост от нас във връзка с кандидатурата си за участие в НАТО. Никой няма право да унижава светините ", съобщи той, представен от БГНЕС.

Изгарянето бе осъществено в събота пред турското посолство в Стокхолм от Расмус Палудан, водач на датската антиислямистка партия Stram Kurs ( " Твърд курс " ).

Шведското държавно управление също осъди жеста, само че за Турция това се стори незадоволително, защото първо полицията в Стокхолм е разрешила акцията пред посолството, а по-късно в южната ни съседка смятат, че управляващите в Швеция като цяло не трябва да позволяват сходни дейности.

Турция незабавно анулира планувано посещаване на шведския министър на защитата, както и поканата към ръководителя на Народното събрание на Швеция да посети Анкара.

Съединени американски щати също осъди случилото се, само че представителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Нед Прайс допусна, че акцията е целеустремен бойкот. " Изгарянето на книги, които са свещени за мнозина, е надълбоко непочтителен акт. Това е непоносимо ", разяснява Прайс и разгласи, че причинителят е " подбудител, който може би съзнателно се е опитал да отдалечи двама наши близки сътрудници - Турция и Швеция ".

Самият Палудан разгласи, че се опасява за живота си, защото към този момент е получил огромен брай закани поради действието си.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР