Издирването на поне 90, в неизвестност продължава, след като две

...
Издирването на поне 90, в неизвестност продължава, след като две
Коментари Харесай

2 лодки с мигранти се разбиха до гръцки острови, поне 17 души са загинали, 90 са в неизвестност

Издирването на най-малко 90, в неопределеност продължава, откакто две лодки с към 140 души потънаха.

Най-малко 17 души се удавиха, откакто две лодки с бежанци и мигранти потънаха в Егейско море, а спасителите издирваха десетки изчезнали, оповестиха гръцките управляващи. Последните новини от гръцки медии сочат, че 16 от починалите са дами, има и 1 дете, а най-малко 90 души към момента са в неопределеност, тъй че мащабът на нещастието се обрисува да стане в действителност голям.
 Асошиейтед прес
Бреговата защита заяви, че 15 тела са били извадени покрай източния остров Мидили (Лесбос) рано сутринта през днешния ден, откакто лодка, пренасяща към 40 души, е потънала. Петима души бяха избавени, а трима бяха открити на скалисто издаденост покрай мястото на потъването. По-късно още 2 дами бяха открити удавени.

Втора избавителна интервенция беше подхваната на няколкостотин километра на запад, покрай остров Китира, където платноходка, пренасяща към 100 бежанци и мигранти, се удари в скали и потъна късно нощес.
 Асошиейтед прес
Китира е на към 400 километра западно от Турция и е на маршрут, който постоянно се употребява за заобикаляне на Гърция и ориентиране непосредствено към Италия.

Длъжностни лица оповестиха, че 30 души са били избавени, откакто лодката се е блъснала в скали край пристанището на селото Диакофти в източната част на острова. Ветровете в региона достигали скорост от 70 км/ч.

„ Видяхме по какъв начин лодката се разрушава в скалите и хората се катерят по тях обезверено, с цел да се опитат да се спасят. Беше ужасна панорама. Всички поданици тук слязоха на пристанището, с цел да се опитат да оказват помощ “, сподели Марта Статаки, локален гражданин пред организация Асошиейтед прес.

Местните управляващи споделиха, че в региона ще бъде отделено учебно заведение, което да обезпечи заслон на избавените. Очакваше се в четвъртък да дойдат и водолази от Военноморски сили.

При различен случай, през вчерашния ден турските управляващи избавиха 48 бежанци, изтласкани от гръцката брегова защита към териториалните води на Турция на западния бряг на Кушадасъ.

Властите изпратиха избавителен екип до бежанците, които плаваха с гумена лодка и ги съпроводиха до турския бряг.

Според командването на турската брегова защита са се случили над 100 случая с отбиване през август в Егейско море, като към 3700 души са били избавени.

Анкара и световните правозащитни групи неведнъж осъждат противозаконната процедура на Гърция и мълчанието на Европейски Съюз, за отбиване на търсещите леговище, заявявайки, че се нарушават филантропичните полезности и интернационалното право, като се заплашва живота на уязвими бежанци, в това число дами и деца.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР