Избягваме да се ангажираме с решаване на сложни задачи, а

...
Избягваме да се ангажираме с решаване на сложни задачи, а
Коментари Харесай

МаниАк или маниЯк: По международни стандарти имаме „среден 3 по български език

Избягваме да се ангажираме с решение на комплицирани задания, а най-слабите ни места като общество са пунктуацията и правописа. Спрямо интернационалните стандарти за езикови проби, всеобщата ни оценка се равнява на тройка. Това демонстрират данни от инициативата „ Животът няма аУтокорект “ на „ Как се написа? “.

В продължение на 50 дни в обществената мрежа Threads, те разгласиха задания по български език.

Средният резултат на верните отговори на въпросите, свързани с правопис, е 54%, а при граматичните задания – 57%. Според интернационалните езикови стандарти това се равнява почти на оценка „ междинен 3 “.

У нас прагът за взимане на изпита е едвам 30% правилни отговори, споделят уредниците на анкетата.

„ Тази тройка обаче си я пишем на цялото общество, тъй като се неглижира спазването на стандарти и критерии, и то на всички нива “, споделят още те.

„ Едно от най-плашещите наблюдения в границите на самодейността, е, че заобикаляме да се ангажираме с решение на комплицирани задания “, предизвестяват уредниците.

Когато правилният отговор в задачата се избира единствено от 4 обособени думи, се включват забележителен брой консуматори в обществената мрежа. Ако обаче има 4 отговора, всеки от които е цяло изречение, броят на участниците спада с три четвърти.

Неспособността да се осмисли изречението и неналичието на централизация се удостоверяват от обстоятелството, че доста постоянно участниците в анкетите не виждат частицата „ НЕ “, изписана с основни букви, която посочва, че се търси в кой от посочените отговори няма неточност.

Прилагането на пунктуационната норма също е извънредно разколебано и е мъчно да се откроят съответни правила, които не са научени.

При правописа ситуацията е сходно.

 42% от интервюираните да вземем за пример не знаят, че думата порасна се написа без „ т “, 76% не са наясно с правописа на думата заимствам и прибавят едно ненужно „ в “ начело. А 51% считат, че се написа манияк вместо вярното фанатик.

При граматичните правила се вижда и неизясненост по отношение на вярната приложимост на деепричастията. Сериозно затруднено е усвояването на разпоредбите за потребление на бройната форма (десет автомобила, само че 10 приятели), което се вижда и от статистиката на уеб страницата „ Как се написа? “ – те са търсени по-често от тези за цялостния и късия член да вземем за пример.

„ За да се реализира действителна положителна смяна по отношение на езиковата ни подготвеност, би трябвало да се направи изчерпателен разбор на настоящето положение на нещата, както и на аргументите, които са довели до него “, считат доктор Павлина Върбанова и Доротея Николова.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР