Избрах си този филм от Киномания защото разказва за съдбите

...
Избрах си този филм от Киномания защото разказва за съдбите
Коментари Харесай

Зад вратата/The door

Избрах си този филм от Киномания тъй като споделя за орисите на две дами и връзката сред тях. Плюс режисьора Ищван Сабо и Хелън Мирън в основната роля – нямаше метод да се отчайвам. И не бях, в противен случай – бях впечатлена и омагьосана от тази безусловно женска история, протичаща се като че ли отвън времето и пространството и разказваща за женски истини, които вълнуват всяка от нас.
  Емеренц и Магда са двете героини в тази история – слугинята и господарката. Понякога обаче е мъчно да се разбере коя от тях е преобладаваща в комплицираната им връзка, коя задава разпоредбите и коя знае истината. Емеренц е от тези неповторими дами, за които целият свят е спретнат и явен, с безкомпромисни правила и правила, тъй че преценката й е постоянно последна, а думите й са присъда. Когато каже нещо, тя го прави. Тя постоянно знае истината и знае по кое време в този живот би трябвало да се постави начало и по кое време край. Обясненията й за това за какво би трябвало да оставим да си отидат обичаните ни хора, прагматичността, с която оказва помощ на съседката да постави завършек на живота си, са колкото стряскащи, толкоз и оправдани. Миналото й е цялостно с секрети, къщата й също, тъй че никой не е влизал там, в никакъв случай. Магда е писателка, само че даже нейното въображение от време на време е безсилно да разбере и пресъздаде историите и предсказанията на Емеренц.
  В предишното са ги наричали вещици. Сега ние знаем, че това са тези дами, които избавят света – със познания, с религия, с ръцете си, със силата си, с обич и с опитност. Познаваме най-малко една Емеренц в живота си. Ищван Сабо е разказал за своята…  
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР