Изборът на независим доставчик на електроенергия става по модела на

...
Коментари Харесай

Ток за дома? Вече може да се избира доставчик

Изборът на самостоятелен снабдител на електрическа енергия става по модела на промяна на мобилния оператор. На пазара има огромна конкуренция от компании и предложения, които дават нови благоприятни условия. Цените може да са по-ниски или по-високи от тези на контролирания пазар, като рискът за това се поема напълно от клиента.
Също както могат да сменят оператора и тарифния проект за кабелната телевизия, интернет или телефона, от няколко месеца потребителите могат да изберат и снабдител не електрическа енергия. За България сходна опция към момента може да звучи екзотично, само че чисто процедурно не е толкоз комплицирано - даже може да стане напълно онлайн, стига човек да има електронен автограф.

По-важният въпрос е коства ли си изобщо сходно изпитание? " Откачането " от енергото и изборът на самостоятелен снабдител на ток може да стане с разнообразни претекстове - повече бистрота, еластичност при обслужването, цифрови решения, желания към зелената сила и така нататък Но може би изборът дали да се премине от контролиран към свободен пазар зависи най-много от цената - в първия случай тя е закрепена за интервал от една година, а във втория се трансформира непрекъснато и може да е както по-висока, по този начин и по-ниска от контролираната. През цялата 2020 година да вземем за пример беше доста по-евтино семействата да се доставят с ток по борсови цени, в сравнение с по закрепените на ЕРП, само че през последния месец обстановката е тъкмо противоположната.
Автор: Капитал
Вече има десетки конкурентни компании, които оферират разнообразни предложения - закрепени цени за избран интервал, динамични цени по отношение на борсата, специфични цени за зелена сила, контракти без обвързване и така нататък Сравнението им може елементарно да стане през, която се актуализира всеки ден. А изводът на база на тази информация е, че при избрани условия изборът на нов снабдител на ток може да понижи разноските с към 10%.
Какво демонстрират числата
От години в България контролираните цени на тока за бита изкуствено се поддържат ниски - най-много по политически аргументи, заради което потребителите нямат и тласък да търсят други възможности. Цените се дефинират административно единствено един път годишно (на 1 юли) и нямат директна взаимозависимост със протичащото се на пазара и в стопанската система като цяло. Затова и хората не усетиха нищо от срутва в цената на електрическата енергия през 2020 година поради ковид.
Автор: Капитал
В случая с решение на КЕВР от 1 юли 2020 година цената, по която НЕК продава електрическа сила на крайните доставчици (ЧЕЗ, ЕВН и " Енерго-про " ), е 92.93 лева./мВтч. Това е цена без спомагателните съставни елементи като " Задължение към обществото ", без Данък добавена стойност и данък, както и без разноските за транспорт и доставка по мрежата. Затова и е съпоставима с борсовата, която през половината от миналите 10 месеца е била по-ниска. Данните на Българската самостоятелна енергийна борса демонстрират, че междинната стойност на борсовия ток от 1 юли 2020 година до 27 април е била 94.19 лева./мВтч, или единствено с 1% над контролираната (виж графиката).
Капитал Дом Специално издание на "Капитал " за трендовете на пазара на жилища
В месечните сметки при контролираните цени обаче се включват и редица други услуги по доставката на електрическа енергия, които трансформират цялостната картина. Така да вземем за пример, откакто НЕК продаде тока на ЧЕЗ, ЕВН и " Енерго-про ", те на собствен ред го продават на крайните клиенти по избрани от КЕВР дневни и нощни цени. С известна конвенционалност може да се допусне, че при 80% дневна и 20% нощна междинната контролирана цена на тока е 124.76 лева./мВтч (1000 киловатчаса потребление).

В същото време търговците на ток оферират разнообразни проекти, в които цената на тока се образува по напълно друг метод, откакто един път бъде закупена от тях през борсата. Един от проектите е с закрепена цена за избран интервал от време, най-често година, само че с опция да се актуализира при внезапни промени на пазара. Тази цена обаче зависи от момента, в който се подписва договорът - да вземем за пример през 2020 година имаше предложения за 100 - 110 лева./мВтч, до момента в който в този момент междинните са за 135 лева./мВтч.
Автор: Капитал
Друг вид е доставяне по междинна борсова цена за месеца с включени към нея добавки и административни такси. Така образуваните предложения са варирали от 100 до 150 лева за мегаватчас през миналите 10 месеца. Малко по-скъпи са проектите за доставяне с възобновима сила или тези без период на обвързване и неустойки.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР