Избирателната активност на референдума, който се провежда в четири села

...
Избирателната активност на референдума, който се провежда в четири села
Коментари Харесай

Активността на референдума в четирите села до Обзор надхвърли необходимия праг на валидност

Избирателната интензивност на референдума, който се организира в четири села край Обзор, надвиши нужния предел за годност от 40%. При интензивност от 63 % към 18 часа 226 поданици на 4 села - Баня, Паницово, Козница и Емона гласоподават дали да останат или да се отделят от община Несебър. Допитването се организира макар рекомендацията на ЦИК да бъде спряно. В ОИК няма постъпили тъжби за нарушавания.

Ако референдумът бъде приет за легален, то той ще е най-малочисленият провеждан в страната.

В решение на Административния съд в Бургас, което не е дефинитивно, се показва, че референдумът е противозаконен.

До тази обстановка се стигна, откакто преди няколко месеца жителите на Обзор и още 6 села с болшинство взеха решение да се отделят от община Несебър в нова административна единица с център Обзор. Тогава 73 % от участвалите гласоподаваха да се отделят от община Несебър. И с решение от 1 март изборната комисия в Несебър разгласи, че предлагането за основаване на нова община с център Обзор е признато.

В настоящето допитване 226 поданици на четирите села дават отговор на въпроса: „ Подкрепяте ли предлагането Баня, Емона, Паницово и Козница да останат в рамките на община Несебър “.

Референдумът се организира макар решение на административния съд в Бургас, че такова допитване е незаконосъобразно и рекомендацията на ЦИК за анулацията му. Но общинската изборна в Несебър късно нощес реши референдум да има.

Избирателната интензивност към 12 часа беше 25 на 100, а след 14 часа доближи прага, с цел да се смята за годен референдумът - да са дали своят вот над 40 на 100 от гласоподавателите.

В най-голямото село - Баня, до 11 часа бяха дали своят вот 30 души. Подали своя избор там показаха вяра гласът им да бъде зачетен и че допитването няма да бъде оповестено за нелегално.

Няма постъпили тъжби за нарушавания в Общинската изборна комисия в Несебър.

Жители на селата, които би трябвало да бъдат отделени от община Несебър, стачкуваха през днешния ден против отделянето.

„ Референдумът свърши своята работа, хората са към този момент разединени. Имаме другари, родственици в Обзор, зачитаме техния избор, само че оттова няма същото схващане. Нашият избор е да останем в община Несебър “, сподели локален гражданин.

„ Ако вероятно нашето искане не бъде осъществено – да бъдем към община Несебър, ще обявим гражданско непокорство и ще затворим пътя Бургас-Варна “, сподели гласоподавателка.

„ Смятам, че една дребна община, като бъдещата Обзор, няма по какъв начин да генерира задоволително доходи за себе си, а камо ли да оправи и близките села “, сподели друга жена.

Организаторът на митинга Росица Ракова се обърна към премиера.

„ Чуйте гласа на народа, това че 1000 индивида споделиха „ да “, а 100 индивида – „ не “, не значи, че дребните хора са по-малко значими от огромния брат “, сподели тя.

Росица Ракова изясни и за какво макар правосъдното решение публичното допитване би трябвало да се организира.

„ Продължаваме да твърдим, че бъдещата община Обзор няма по какъв начин да се устоя стопански. Нашите очаквания са да останем в рамките на община Несебър, да продължим да се надяваме на бъдещите планове и проекти с общината “.

Според поданици на Обзор провеждането на нов референдум е незаконосъобразно.

„ Гласувахме да преминем към община Обзор и към момента се пробват да ни вършат пречки и да оспорват и да се пробват да споделят, че болшинството от селата желаят да си останат. Няма нищо такова “.

Четири са секционните комисии, които бяха разкрити през днешния ден. Гласуването с хартиени бюлетини продължава до 20 часа.

Един месец след референдума от 28 февруари за отделянето на Обзор от община Несебър, държавното управление реши да се обособи нова административна единица.

Президентът Румен Радев обаче не издаде декрет с претекст, че по време на броене не може да се прави териториално разделяне. Преброяването ще стартира тази есен.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР