Ивайло Калфин © Анелия Николова Още по темата Ивайло Калфин

...
Ивайло Калфин © Анелия Николова Още по темата Ивайло Калфин
Коментари Харесай

Ивайло Калфин е сред фаворитите за нов директор на ОЛАФ

Ивайло Калфин

© Анелия Николова Още по тематиката
Ивайло Калфин ще поучава европейския комисар по бюджета Гюнтер Йотингер

Бившият обществен министър имаше късмет за комисарския пост, само че не получи поддръжка нито от ГЕРБ, нито от Българска социалистическа партия
4 апр 2017
Първанов, Калфин и Румен Петков напущат АБВ, само че остават в политиката
21 дек 2016 Бившият вицепремиер Ивайло Калфин е един от двамата претенденти, които остават в конкуренцията за поста на общоприет шеф на Европейската работа за битка с измамите (ОЛАФ). В понеделник комисията по бюджетен надзор в Европейския парламент дефинира в съревнованието да останат българският политик и някогашният финландски министър на външните работи Виле Итала.

За момента финландецът е любимец, като получи 13 гласа в гласуването, с два повече от събраните от Калфин. В понеделник вечерта комисията изслуша четиримата претенденти за поста, които бяха останали в конкуренцията от първичните 70 номинации – Итала, Калфин, французина Франсоа Крюгер и германеца Андреас Млицке, оповестява Euractiv.

ОЛАФ търси нов общоприет шеф от юли предходната година, когато стана ясно, че дотогавашният титуляр на поста – италианецът Джовани Кеслер, ще напусне службата, с цел да оглави митническата и антимонополна организация в родината си. До избирането на нов общоприет шеф ролята се извършва краткотрайно от Николас Илет.

Финалното решение ще бъде взето от Европейската комисия, откакто до края на месеца Европейският съвет изслуша двамата претенденти и уточни своя любимец. По принцип чуването би трябвало да стане на равнище посланици от тройката страни, които ръководят Съвета (в случая Естония, България и Австрия), само че защото сега България е ротационен ръководител, българският дипломат ще бъде сменен от румънския си сътрудник, прецизира Euractiv.

Виле Итала е някогашен народен представител и евродепутат от финландската партия Национална коалиция (Кокоомус), която е член на Европейската национална партия в европарламента. До 2004 година той беше водач на Кокоомус, след което управлението й пое Юрки Катайнен, който сега е заместник-председател на Европейската комисия. От 2012 година Итала е член на Европейската счете палата.

Калфин беше вицепремиер и министър на външните работи в държавното управление на Сергей Станишев, както и вицепремиер и министър на труда и обществената политика във втория кабинет на Бойко Борисов. Като някогашен член на така наречен група " Монти ", която изготви отчет за вероятните промени в приходната част на европейския бюджет, от април 2017 година Калфин е специфичен консултант на европейския комисар по бюджета Гюнтер Йотингер.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР