Иванка Динева, номинирана от ГЕРБ за управител на Националната здравноосигурителна

...
Иванка Динева, номинирана от ГЕРБ за управител на Националната здравноосигурителна
Коментари Харесай

Кандидатката на ГЕРБ за управител на здравната каса се оттегли

Иванка Динева , номинирана от ГЕРБ за шеф на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) , отдръпна кандидатурата си за поста. Това стана ясно от на Народното събрание (НС) във вторник.

Новината идва единствено няколко часа преди изключителното съвещание на Народно събрание, в чийто дневен ред участва точката за избор на шеф на здравната каса.

В писмо до ръководителя на Народното събрание Динева уточни, че се отхвърля заради персонални аргументи.

Така единствената номинация за поста остава тази на проф. Жени Стайкова , издигната от Българска социалистическа партия. Отначало парламентарната група на „ Възраждане “ също беше излязла с кандидатура - тази на Тодор Хинов , само че предлагането беше оттеглено още на 30 юни.

По-рано във вторник депутатът от ПП-ДБ Владислав Панев сподели в изявление, че ГЕРБ евентуално ще изтеглят кандидатурата си за началник на НЗОК и няма да бъде определен нов шеф на здравната каса в границите на деня. Напълно допустимо е това да бъде първият проблем сред ръководещите във връзка с регулаторните органи, добави Панев.

В края на юни Народното събрание за избор на шефове на НЗОК, Българската национална банка (БНБ) и Сметната палата. Мандатите на шефовете на трите институции са изтекли от дълго време. Една от задачите, които държавното управление на ГЕРБ и ПП-ДБ си сложи, беше избирането на нови шефове на всички регулатори.

Впоследствие от ПП-ДБ отхвърлиха да вземат участие в гласуването на разпоредбите за избор и, че вземат участие в скрити болшинства с Движение за права и свободи и „ Възраждане “.

На 13 януари Народното събрание приключи предварително мандата на проф. доктор Петко Салчев като началник на НЗОК. По закон народните представители би трябвало да излъчат нов шеф на касата в шестмесечен период.

Управителят на НЗОК дава отговор за разпределянето 7 милиарда лв. годишен бюджет към здравните заведения в страната и управлява изразходването им.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР