Иван Тотев и Димитър Стефанов основават дигитално контент студио &play,

...
Иван Тотев и Димитър Стефанов основават дигитално контент студио &play,
Коментари Харесай

Групата на Ogilvy се разширява с контент студиото &play

Иван Тотев и Димитър Стефанов основават цифрово контент студио &play, част от групата на Ogilvy. Двамата имат вяра, че бъдещето на бизнеса е във все по-комплексните чиновници, които извършват повече от една служба. Студиото ще таргетира главно непознати пазари и интернационалните клиенти с опит в основаването на цифрово наличие.
Българският информационен пазар се разрасна с още една новосъздадена организация. В началото на септември рекламните експерти Иван Тотев и Димитър Стефанов основаха контент студиото &play с концепцията да осъвременят моделите на работа в сектора и да излязат на интернационалния пазар. Компанията е основана като част от Ogilvy Group и е спомагателна организация, с която групата уголемява бизнеса си. Така в портфолиото й към този момент влизат общо осем организации, които покриват целия информационен набор.

Идеята на новото студио е да работи по всички стъпки в процеса по основаването на една акция - от креативната тактика, през създаването на криейтив до осъществяването му като краен артикул. Двамата създатели са уверени, че това е бъдещето на рекламата, и ще работят за образованието на експерти в тази посока. Екипът на &play към този момент се състои от осем души, като чaст от тях са от креативния екип на цифровата организация на Metric DS, която също е от групата.
Не организация, а студио
В продължение на близо две години Иван Тотев и Димитър Стефановса креативен шефове в организацията Wunderman Thompson. През лятото на тази година обаче вземат решение да изоставен позициите си с концепцията да излязат отвън обичайна реклама и да предложат нещо ново на промишлеността. " Ако желаеме да сътворяваме идващото и по-следващото нещо, което хората да гледат, слушат, в което да вземат участие или за което да приказват, това няма да стане по метода, по който сме работили досега. Просто забавното към този момент е друго и то изисква ние да бъдем други ", споделя той. Двамата с Димитър Стефанов считат, че са разкрили верния път за това точно с новия си план за контент студио.
Реклама
Изпълнителният шеф на Ogilvy Group BulgariaЕкатерина Тупарева също припознава концепцията като сполучлива и по този начин взаимно започват &play. " Контент студиото е план, по който работя от три години. Като идея съществува в Ogilvy по света над 10 години. При състояние че от ден на ден клиенти търсят новост, експедитивност и цена при разработка на цифровите си акции, това беше разумна стъпка за нас ", разяснява пред " Капитал " Екатерина Тупарева. В последна сметка изпълнителният шеф на Ogilvy се стопира точно на Тотев и Стефанов. " Нашият пазар е дребен и всички се познаваме. От няколко години проследявам техните осъществени планове и ми харесват. Имаме единна визия за развиването на компанията, която съответствува с посоката, в която самите те биха развивали качествата си ", добавя тя.

Разликите с класическа организация двамата креативен шефове обобщават като размиване на обичайните функции и умения в компанията. " Не би трябвало да има разделяне сред Digital, ATL, типичен принт и така нататък Всичко е диджитъл и всеки би трябвало да може да прави всевъзможни неща ", разяснява Димитър Стефанов. По думите му, с цел да умее човек да прави качествено работата си, би трябвало да специализира допълнително от една сфера.

Клиенти на &paly към този момент са OSHEE и Adidas, които студиото наследява от Ogilvy. Към момента &play работи по акции и за други марки, чиито имена към момента не се разкриват от създателите. Тотев и Стефанов разясняват, че към този момент вземат участие в състезания за привличане на нови клиенти. Помагат и за реализирането на акции за някои клиенти на групата.
Q&A: Екатерина Тупарева, изпълнителен шеф на Ogilvy Group Bulgaria Как е разпределена собствеността на контент студиото &play? Засега &play е благосъстоятелност на Ogilvy поради първичната инвестиция в техника, физическо студио и така нататък Идеята е основни хора от екипа да придобият дялове в границите на две години. Целта ни е да сме " на нулата " до година и половина.Какви бизнес цели си поставяте с контент студиото в границите на идната година? Компанията е нова и първата им задача е да си основат уместно портфолио. По принцип таргетираме непознати пазари и интернационалните клиенти, които към този момент имат доста опит в основаването на цифрово наличие.Придобихте и организацията Knoway. В каква посока ще развива тя услугите си в рамката на групата? Придобиването на Knoway е част от дълготрайната ни тактика за диверсификация на риска. Никога не сме имали желание да дефинираме тяхното развиване или да се месим в ръководството. Обслужват някои наши клиенти- KFC, Sony Playstation. Имат независим екип и се оправят добре.Какви са идващите ви бизнес проекти за разгръщане на групата на Ogilvy? Предвиждаме колаборация с партньорски организации от Гърция и Турция, само че е рано да разясня елементи. Реклама С визия за Web 3
Тотев и Стефанов виждат капацитет връзките да навлязат в метавселената, Web 3 и гейминг промишлеността. " В един миг всички ще са там. Това няма да е по-дълъг интервал от този, през който Фейсбук навлезе. Тук нещата ще се случват даже по-бързо ", убеден е Димитър Стефанов. Двамата са последователи на последните трендове в рекламата и имат намерение да ги наложат и на нашия пазар. По думите им развиването на услуги в тази посока също би им помогнало да се отличат от обичайна реклама в България и да заемат нова ниша, защото специалисти в бранша рядко се намират.

На пазарите в Съединени американски щати и Западна Европа доста от огромните компании към този момент основават наличие за виртуалните светове и даже печелят от сходни акции, до момента в който у нас развиването на технологията и потреблението й за връзка е на равнище PR наличие и сходни акции са по-скоро изключение. Амбицията на Тотев и Стефанов е да развиват студиото отвън рамките на страната, където сходни акции са все по-търсени. " Много се радваме, че тази наша упоритост се припокрива с вижданията на Екатерина Тупарева. Нашето предпочитание е да работим световно с марки отвън България, които към този момент имат доста опит в основаването на цифрово наличие ", разяснява още Иван Тотев.
Международни клиенти за интернационалните състезания
Българската рекламна промишленост към този момент дълги години мечтае за пробив на международната сцена. Миналата година имаше прочут оптимизъм, че това ще се случи, откакто за първи път българска организация завоюва премия от най-големия рекламен конкурс в света Cannes Lions - МcCann Sofia, която завоюва бронзов лъв. Това обаче надалеч не е задоволително, с цел да сложи името на България на международната рекламна карта. Стефанов и Тотев от своя страна си слагат висока летва за новото начинание. Тази година двамата посетиха фестивала в Кан и са уверени, че точно това е мерилото, с което би трябвало да съпоставят работата си, с цел да получат стремежи резултат. " Международните фестивали имат по-добра представителна извадка за качествена работа, с която да се съпоставяме и да опитваме да надминем останалите ", уверени са те.
Вече и в метавселената Контент студиото &play към този момент сътвори първата си акция в мета пространството. Клиент е българската неправителствена организация за изкуства и просвета Culturama. За да промотира своя самодейност за стипендии на актьори, дружно с новосъздаденото контент студио, организацията основава така наречен The Metavisual - визуализация, направена посредством " заличаване " на най-големия роял в България и слагането му във виртуалния свят. Кампанията изобразява 3D интерпретация на най-големия роял в България в стила на маслена картина, която основателите й дефинират като " знак на артистичната душа ". За да илюстрира потребността на всеки създател да наруши своите ограничавания, основателите на акцията " разчупват " 3D модела, употребявайки симулация за основаване на случайни частици. След това тези частици бяха показани в Metaverse с техния неповторим отпечатък върху блокчейна. Кампанията Тотев и Стефанов разясняват като " Отправната ни точка беше да разберем можем ли да опитвам с развой, който е по-близък до основаване на изкуство, в сравнение с до това по какъв начин се прави рекламна акция. След това отидохме и взривихме роял ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР