Иван Преображенский в анализ за Дойче веле Бомби се изсипват

...
Иван Преображенский в анализ за Дойче веле Бомби се изсипват
Коментари Харесай

Великата украинска Отечествена война, или как Путин унищожи фундамента на руската идентичност

Иван Преображенский в разбор за " Дойче веле "
Бомби се изсипват над Киев, Харков и Одеса - подло нахлуване, без даже да е оповестена война. Ако бяхме чули това изречение преди, щеше да е ясно, че става въпрос за нападението на нацистка Германия над Съветския съюз - за " Великата отечествена война ", както в Русия назовават Втората международна.

Войната разделя времето на " преди " и " след " нея . И в продължение на десетилетия просто нямаше потребност от никакво друго пояснение. Със " след войната " се означаваше времето след 1945 година. Но от февруари 2022-а насам една друга война към този момент разделя предишното от сегашното, а в нея агресорът е Русия.
Победата във Втората международна война формираше съветската еднаквост
До февруари 2022 година съветската еднаквост стъпваше върху загатна за успеха във Втората международна война. Всички сондажи и проучвания на публичното мнение от края на 90-те години на предишния век до през днешния ден демонстрират какъв брой значима е тази победа в публичното схващане на руснаците. Неслучайно режимът на Путин трансформира загатна за тази победа в най-важната " скоба ", която трябваше да скрепи крепко съветското общество. За огромна част от съветското общество тя имаше набожен статут.
Реклама
Акцията " Безсмъртен полк " е образец за почитта към жертвите на войната. Идеята се роди от жителите и беше замислена като опция на държавния възторг по отношение на успеха, включващ лозунги като " Можем да го създадем още веднъж ". Но държавната агитация небрежно си присвои самодейността, както и Георгиевската лента - военното отличие от Царска Русия, което по руско време беше въведено още веднъж, само че под друго име. В днешна Русия тази лента е най-важният белег на паметта за успеха над нацистка Германия. Също и по този въпрос съветското общество безропотно се подчини на пропагандата на Кремъл. Но през февруари 2022 персонално Путин унищожи този финален стожер на съветската еднаквост.
" Великата украинска отечествена война "
Руските войски в Украйна към този момент не обстрелват единствено Харков и Одеса, те нападат Николаев и са окупирали Херсон. Хвърлят бомби близо до мемориала Бабин Яр в Киев, отдаден на холокоста, и стрелят против танкове, които в разнообразни украински градове са сложени върху постаменти, с цел да припомнят за Втората международна война. Това е офанзива освен против загатна за Втората международна война, това е нахлуване и против живата памет - против малцината живи очевидци на войната, които не бяха в положение да изоставен домовете си по време на съветския обстрел.

Както и да завърши започнатата от Путин война, стига да не е с нуклеарен удар, украинците и тези руснаци, които са срещу тази експанзия, към този момент водят своята война, която ще ги дефинира отсега нататък. Наричат я " Великата украинска отечествена война ". И тя ще раздели живота на цели генерации на две - " преди " и " след " нея.
В Украйна през февруари 2022 година стартира една " нова епоха "
Точно тази война ще маркира края на постсъветския исторически интервал и на " постсъветското пространство ". Сега виждаме една " съветска империя " и всички останали, които са се борили да се откъснат от нея. Русия, която след предотвратяването на преврата в Москва от 1991 година успяваше да резервира някак облика си на " най-важната народна власт " в постсъветското пространство, в този момент дефинитивно се трансформира в " затвор за народите ", какъвто преди време беше Съветският съюз.
Реклама
Не всички ще усетят незабавно сегашните промени. В Украйна през февруари 2022 година стартира една " нова епоха ", само че доста руснаци не престават да си заравят главите в пясъка. Русия обаче също е на прага на " нова епоха ", която неизбежно ще ѝ нанесе тежък удар: поради западните наказания и съветските контрасанкции, поради неизбежното повишаване на питателните артикули, поради незасетите обширни площи в Южна Русия и в Украйна и поради недостига на ток и галопиращата инфлация вследствие на изолацията . Ако руснаците се разпалват и решат да излязат на митинги на улицата, там те ще се сблъскат с полицията и националната армия.
Русия и Украйна в никакъв случай няма да са същите
Най-накрая руснаците си получиха тяхната " нова Русия на бъдещето ". Но тя надалеч не наподобява розова. И се оказва, че Владимир Путин е имал ясна визия за бъдещето на страната, която обаче през всичките години е държал в загадка, тъй като за множеството хора такава алтернатива би била неприемлива.

Сега болшинството руснаци осъмват в една изцяло друга страна, която по нищо не наподобява на предходната - с военна цензура и изолирана от целия останал свят. Фундаментът на съветската национална еднаквост - успеха над фашизма - беше опустошен от ракетните установки, които стрелят по украинския Харков. Русия се е запътила към публичен спор, а Путин срина последната защитна дига.

Сега следват или всеобщи чистки на инакомислещи, или спорът в обществото ще прерасне в революция - в случай че съперниците на войната и пацифистите въобще са в положение да окажат опозиция. Обратното е в Украйна: страната в никакъв случай не е била по този начин обединена, както след началото на " Новата Отечествена война ". Без значение по какъв начин ще завърши тя.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Свят 3 Пазари 1 Войната в Украйна 2 Свят 3 Свят 1 Свят 2 Ритейл 3 Свят Реклама Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Иван Преображенский
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР