Италия влиза в извънредно положение. То ще продължи шест месеца.

...
Италия влиза в извънредно положение. То ще продължи шест месеца.
Коментари Харесай

Италия обявява извънредно положение заради миграцията

Италия влиза в изключително състояние. То ще продължи шест месеца. Решението, взето от дясното държавно управление в Рим, цели да помогне на районите в южната част на страната, където броят на бежанците, влизащи в Италия, е максимален. Идеята е да се ограничи бюрокрацията и нужните решения за олекотяване на ситуацията на общините да се улесни - да вземем за пример посредством бързо създаване на приемни центрове за търсещите леговище.

Повече от 1800 бежанци сега се намират в приемен център, планиран за 400 души на остров Лампедуза. “Много дами с дребни деца и непридружени малолетни са тук ”, изяснява началничката на мигрантския лагер Лорена Торторичи.

Италианската социална телевизия оповестява, че се чака и да бъде назначен специфичен представител по мигрантските въпроси.

Критики от правозащитните организации

Налагането на изключителното състояние обаче среща и рецензии. Жан-Пиер Гаучи, създател и шеф на правозащитната организация People for Change Foundation (PfC), съобщи в изявление за Дъждовни води, че Рим търси " предлог ", с цел да разреши на себе си и на европейските страни да " нарушат интернационалните си отговорности ". Сред тях са правилото на възбрана за връщане и задължението за самостоятелно разглеждане на всички молби за леговище.

Гаучи съобщи, че Италия е длъжна да избавя мигрантите, които са в извънредно тежко състояние в намерено море, след което да улесни слизането на брега и достъпа до процедура за даване на леговище. Твърдението, че е налице изключителна обстановка, с цел да се разреши репатриране, очевидно опонира на интернационалните отговорности, твърди той.

Гаучи прикани за " по-ефективна взаимност " в Европа, като съобщи, че това към този момент се прави във връзка с Украйна.  " Знаем, че Европа може да прави това, в случай че желае ", акцентира той.

Вълна от бежанци по Великден

Италианската осведомителна организация ANSA оповестява, че единствено през дългия великденски уикенд към 2000 мигранти са пристигнали с лодки на италианския остров Лампедуза край крайбрежията на Северна Африка. Много от пристигналите са били малолетни.

След оповестяването на изключителното състояние министърът на гражданската отбрана и морската политика Нело Мусумечи съобщи за организация ANSA: " Трябва да сме наясно, че това не взема решение казуса. Решение може да се реализира единствено посредством рационална и виновна интервенция от страна на Европейския съюз ".

Подновено искане към сътрудниците от Европейски Съюз

Правителството на Джорджа Мелони - както и редица нейни прародители - неведнъж, само че значително безрезултатно, призоваваше останалите страни от Европейски Съюз да проявят повече взаимност. Другите страни би трябвало да съблюдават уговорките си да одобряват търсещите леговище, които се надяват да намерят своите родственици или работа в Северна Европа.

Повече от 31 000 души, които са достигнали Италия с лодки тази година - за същия интервал през предходната година те са били към 7900. Според статистиката на вътрешното министерство множеството от мигрантите, пристигнали до момента, са от Кот д'Ивоар, следвани от хора от Гвинея, Пакистан, Египет, Тунис и Бангладеш.

Повечето мигранти неведнъж се пробват да доближат италианските острови Лампедуза и Сицилия, както и континенталната част на Италия или Малта през Средиземно море с лодки от Тунис и Либия, които постоянно са негодни за корабоплаване. Тези извънредно рискови преходи от време на време водят до произшествия с плавателните съдове, като този край крайбрежията на Калабрия в края на февруари, който лиши живота на минимум 90 души.

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР