Италия стана първата западна страна, която блокира ChatGPT, базиран на

...
Италия стана първата западна страна, която блокира ChatGPT, базиран на
Коментари Харесай

The Cube: Защо Италия забрани изкуствения интелект ChatGPT?

Италия стана първата западна страна, която блокира ChatGPT, основан на изкуствен интелект.

Италия стана първата западна страна, която блокира ChatGPT, основан на изкуствен интелект.
И това не е всичко – Италия освен ще блокира много известния чатбот, учреден на изкуствения разсъдък, само че и органът за отбрана на данните на страната ще стартира следствие против компанията, която стои зад ChatGPT. Италианските управляващи имат съществени опасения за неприкосновеността на персоналните данни, откакто инструментът на изкуствения разсъдък претърпя пробив в данните, включващи диалози на консуматори и информация за заплащания.

Милиони хора са употребявали ChatGPT от стартирането му през ноември 2022 година Засилва се обаче загрижеността, освен в Италия, за евентуалните опасности от изкуствения разсъдък, да вземем за пример като унищожаване на работни места поради него, както и разпространяване на подправени вести от него.

Преди броени дни редица водещи софтуерни фигури, включително и притежателят на Туитър Елон Мъск приканиха за отсрочване на развиването на изкуствения разсъдък.

Ще последват ли други страни италианският образец?

След решението на Италия да ограничи достъпа до чатбота, Европейската организация на потребителите прикани всички органи да проверяват всички огромни чатботове с изкуствен интелект, като персонално заместник-директора на организацията съобщи, че потребителите не са подготвени за тази нова технология. Добавят още, че въпреки Европейски Съюз да работи по първия в света закон за изкуствения разсъдък, той няма да се ползва още четири години. Регулаторите във Англия, Франция и Германия също обявиха, че ще обмислят по какъв начин да подходят към въпроса, някои от тях са се свързали с сътрудниците си в Италия, с цел да научат повече за основанията им. Междувременно ChatGPT към този момент не е наличен в редица страни, в това число Китай, Иран, Северна Корея и Русия.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР