Италия постави 60-те си милиона жители под карантина, защото епидемията

...
Италия постави 60-те си милиона жители под карантина, защото епидемията
Коментари Харесай

Защо коронавирусът е толкова смъртоносен в Италия

Италия сложи 60-те си милиона поданици под карантина, тъй като епидемията от COVID-19 се разраства.
За по-малко от месец случаите от три скочиха над 600 смъртни и над 10 000 инфектирани във всички 20 района на страната. Броят на инфектираните набъбна с 50% единствено на 8 март. Италия е водач и по междинна смъртност с над 4%.

„ Всички би трябвало да се откажем от нещо за положителното на Италия. Няма повече време “, сподели италианският министър председател Джузепе Конте в телевизионно послание в понеделник, като разгласи цяла Италия за " предпазена зона ". Очаква се националната карантина да докара до тежки стопански последици върху страната, където растежът към този момент бе в застой. Забраната ще остане в действие най-малко до 3 април.

 

Как коронавирусът стартира да се популяризира в Италия?
 

Официално началото е на 20 февруари, когато 38-годишен мъж отива в болничното заведение в град Кодоньо в Ломбардия. Той дава положителна проба за ковид, с което става първият регистриран пациент с вируса на COVID-19 в Италия. Някои здравни чиновници обаче считат, че вирусът е пристигнал в Италия доста преди този момент. „ Вирусът евентуално циркулира от много време. Това е станало тъкмо тогава, когато имахме пик на сезонния грип и хората проявяваха неговите признаци “, споделя Флавия Рикардо, изследователка в отдела по инфекциозни заболявания на Италианския народен институт по опазване на здравето. 

Преди да бъде докладван първият случай, имаше извънредно доста болести от пневмония, регистрирани в болница в Кодоньо в Северна Италия, сподели пред вестник " Република " началникът на незабавното поделение Стефано Палия, който допуска, че е допустимо пациенти с вируса да са лекувани като че ли имат сезонен грип. Здравните заведения, приемали такива пациенти, евентуално са се трансформирали в източници зараза за разпространяването на вируса.

Най-засегнати от огнището са северните региони Ломбардия, Венето и Емилия-Романя. 85% от инфектираните пациенти са в тези елементи на страната, където до момента са регистрирани 92% от смъртните случаи. Но вирусът е доказан във всички 20 района на страната.

 

Защо Италия има толкоз доста инфектирани и умряли?

Тъй като вирусът се популяризира незабележимо, някои чиновници считат, че това е повода за огромния брой случаи в страната. „ Това стартира неусетно, което значи, че досега, когато го осъзнахме, имаше към този момент доста вериги на разпространяване “, споделя Флавия Рикардо.

Някои считат, че Италия, която е изследвала 42 000 души, е направила повече тестове от други европейски страни. „ Това може да е престарание “, сподели Лоренцо Казани, шеф на клиника за възрастни хора в Ломбардия. 

Италия обаче отчита и над междинния % на смъртност от 4%. Средната възраст на пациенти с ковид, умряли в Италия, е 81 години, отбелязва Националният здравен институт. Италия, която има едно от най-старите популации в света (средната дълготрайност на живота в страната е 83 години - бел. ред.), може да бъде изправена пред по-висока смъртност. „ Италия е най-старата страна на Стария континент. Имаме доста хора над 65 години “, споделя Казани. 

Според него замърсяването в Северна Италия също може да е фактор за по-високата смъртност. Според отчет на швейцарската платформа за наблюдаване на въздуха IQAir, 24 от 100-те най-замърсени градове в Европа са в Италия. „ Проучванията демонстрират висока взаимозависимост сред степента на смъртност от вирусни дихателни положения и замърсяване “, споделя Казани. 
  Беше ли квалифицирано италианското държавно управление?
 
Избухването на епидемията в Италия бе изненада за някои, поради строгите ограничения, наложени в страната, с цел да се отбрани от вируса. Месец преди да бъде докладван първият случай италианското здравно министерство сътвори работна група за ръководство на рецесията с ковид. Италия бе първата страна от Европейския съюз, която забрани полетите до и от Китай.

Забраната на пътешестване обаче може да е насърчила пасажерите да употребяват свързващи полети, без да разкриват страната, от която са тръгнали. Някои специалисти също считат, че вирусът е могъл да навлезе в страната преди държавното управление да вкара защитни ограничения.
 
Как се оправя италианската здравна система?

Националната здравна работа в Италия, известна като Servizio Sanitario Nazionale (SSN), дава безвъзмездна обща грижа за пациентите, само че е недостатъчно финансирана. Инвестициите в публично опазване на здравето съставляват едвам 6,8% от брутния вътрешен артикул (БВП) на страната, което е по-ниско от останалите страни в Европейския съюз, в това число Франция и Германия.

„ Непрекъснатите съкращения - грижи и проучвания - явно са проблем сега. Не бяхме готови. Нямаме задоволително лекари за хората. Нямаме проведен проект за пандемии ", споделя Казани.

С повишаването на броя на случаите с ковид, италианското здравно министерство удвои броя на болничните кревати в отделенията за инфекциозни заболявания. Областният шеф на Ломбардия Атилио Фонтана изиска университетите да издадат дипломи по-рано тази образователна година, с цел да усилят броя на медицинските сестри в Италия. И въпреки всичко някои здравни чиновници се притесняват, че тези старания няма да са задоволителни.

„ В момента в Ломбардия нямаме свободни кревати в отделенията за интензивно лекуване “, споделя Казани. Той добави, че лекарите " би трябвало да създадат този ужасяващ избор и да решат кой ще оцелее и кой няма да оцелее... кой ще получи наблюдаване, респиратор и вниманието, от което се нуждае. "
  Как ще повлияе карантината на италианската стопанска система?
 
Затварянето за света може да хвърли Италия в криза. Банката " Беренберг ", която преди епидемията предвиждаше, че Брутният вътрешен продукт на Италия ще се свие с 0,3%, в този момент счита, че ще падне с 1,2% тази година.

Ломбардия, най-засегнатият от огнището район, основава 1/5 от Брутният вътрешен продукт на Италия. Предполага се, че италианският туристически бранш, който съставлява 13% от Брутният вътрешен продукт на страната, ще загуби 8,1 милиарда $ поради намаляването на туристите тази година с 32 млн. души.

На 9 март Конте сподели, че държавното управление ще пристъпи към „ масирана шокова терапия “, с цел да отбрани стопанската система. Заместник-министърът на стопанската система на Италия Лора Кастели сподели в изявление за Радио 1 на РАИ, че " изплащането на ипотеките, налозите, всичко е спряно ". Правителството отпусна пакет от 8,5 милиарда $ за фамилии и предприятия, наранени от вируса. Някои специалисти са разтревожени за дълготрайните последствия от тези разноски.

Преди епидемията Италия към този момент се бореше с обществен дълг, възлизащ на 134% от Брутният вътрешен продукт на страната. В Европейския съюз не трябва страните имат дълг, надхвърлящ 60% от техния БВП. „ С увеличените разноски в поддръжка за хората и бизнеса дефицитът може да експлодира “, споделя Пепийн Бергсен, теоретичен помощник за Европа в Chatham House.

Икономическо закъснение в Италия, страна от еврозоната, ще има отражение върху останалата част на континента.
„ Тази година евентуално ще има криза в еврозоната. Ще бъде мъчно за управляващите да измислят ограничения, които биха избегнали криза “, споделя Бергсен, като показва както италианска рецесия, по този начин и евентуални бъдещи карантинни ограничения в други страни на Европейския съюз.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР