Италианското правителство запазва строгите мерки за ограничаване на разпространението на

...
Италианското правителство запазва строгите мерки за ограничаване на разпространението на
Коментари Харесай

Италианското правителство запазва строгите ограничения

Италианското държавно управление резервира строгите ограничения за ограничение на разпространяването на ковид и удължава действието на възбраната за пътешестване сред италианските области до 15 февруари, съобщи ДПА.

Изключения ще се вършат за пътувания по работа, по медицински аргументи или поради други незабавни обстановки, съобщи Българска телеграфна агенция. Извънредното санитарно състояние е удължено в Италия до 30 април. В мощ остава и вечерният час.

От 16 януари до 5 март хората ще могат да посещават единствено по едно домакинство дневно, като от броя се изключват децата под 14 години и хората, имащи специфични потребности. Мерките бяха оповестени след съвещание на италианското държавно управление. То се организира ден, откакто от кабинета се отдръпна партията "Италия Вива " на някогашния министър председател Матео Ренци.

Днес министър председателят Джузепе Конте, както наподобява, не бързаше да уреди настъпилата политическа рецесия, отбелязва Ройтерс. Пред него има няколко разновидността. Единият е да притегли група виновни политици от редиците на опозицията, които обещаваха да поддържат кабинета, в случай че от него излезе "Италия Вива ".

Според държавен представител Конте желае да отиде в Народното събрание и да види дали може да откри там различно болшинство. За да направи това, той ще има потребност от още към 25 депутати от 630-местната долна камара и от 18 сенатори в 315-членната Горна Камара. Но такова болшинство би било нежно и мъчно за управление, твърди Ройтерс.

Друг вид би бил Конте да се опита да построи нов съюз с партията на Ренци. Но през вчерашния ден най-голямата политическа мощ в ръководещата коалиция - "Движение 5 звезди ", сподели, че не желае да има повече алъш-вериш с "Италия Вива " и я упрекна, че е унижила страната, в миг, в който тя се готви да получи милиарди евро от европейския избавителен фонд.

Днес Матео Салвини, водачът на крайнодясната партия "Лига ", която беше в коалиция с "Движение 5 звезди " в първото държавно управление на Конте, прикани за предварителни избори, което би задълбочило несигурността в страната. Следващите постоянни избори би трябвало да са след две години.

Ренци изтегли министрите си от кабинета, тъй като не бе склонен с метода, по който Конте има желание да похарчи над 200-те милиарда евро, които ще бъдат отпуснати на Италия от европейския фонд за възобновяване. Той упреква Конте и че се пробва да заобиколи Народното събрание при вземането на решения, които постанова с държавни постановления, имащи силата на закон.

Ренци също така желае Конте да одобри 36 милиарда евро, препоръчани за италианската здравна система от обособен европейски избавителен механизъм. Нито една страна не е посмяла до момента да употребява този механизъм поради опасения, че парите ще дойдат и с избрани условия.

Днес ръководителите на двете парламентарни камари желаеха от Конте да се яви в Народното събрание и да даде пояснения за държавната рецесия, само че дата за това чуване не бе посочена, добавя Франс прес. Според френската организация с напускането на Ренци от държавното управление Конте губи единствено болшинството в Сената, само че го резервира в Камарата на депутатите, където би могъл да разчита на самостоятелни и на някои депутати от опозицията. Според италиански медии някои сенатори от опозицията също биха подкрепили кабинета на Конте в миг, в който страната се пробва да се оправи с коронавирусната рецесия и с най-тежката криза от Втората международна война насам.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР