Италианското дясно-центристко правителство подкрепи закон, който ще забрани производството на

...
Италианското дясно-центристко правителство подкрепи закон, който ще забрани производството на
Коментари Харесай

Италия каза не на лабораторно добитото месо

Италианското дясно-центристко държавно управление поддържа закон, който ще забрани производството на месо в лабораторни условия и други синтетични храни. Мотивите са, че Италия желае да резервира кулинарните си обичаи, само че повече от всичко желае да опази здравено на нацията. Ако законът бъде утвърден, нарушителите на разпоредбите за произвеждане на храни ще би трябвало да заплатят санкция до 60 000 евро за всяко потвърдено нарушение.

Забранителната мярка идва след поредност от държавни постановления, които не разрешават потреблението на брашно от насекоми като щурци и скакалци в пица или паста. Министрите цитираха фамозната в целия свят средиземноморска диета, тръгнала от Италия. Във вторник министрите утвърдиха ограниченията, които не разрешават синтетичните храни, създадени от скотски кафези, без да се убива животното. Методът се основава на генното инженерство и клонирането, което в доста страни към момента не е легално, само че към този момент се ползва със заобикалящ импорт на първични материали като синтетично мляко и лабораторно създадена риба във тип на части в консерва.

Фермерското лоби в Италия похвали хода на държавното управление, само че той беше удар за организациите, които пазят хуманното отношение към животните. За тях лабораторно- създаденото месо е решение на казуса, а и акцентираха други изгоди на този тип произвеждане като по-добрата му екологичност и по-малко въглеродни излъчвания при производството.

През последните месеци Coldiretti и други селскостопански лобита събраха половин милион подписа, призовавайки за отбрана на „ естествената против синтетичната храна “, министър председателят Джорджия Мелони също е измежду подписалите.

„ Можехме единствено да отпразнуваме мярката, която слага нашите фермери на напред във времето освен във връзка с интереса на производителите, а и в отбраната на потребителите “, сподели Мелони на флашмоб, проведен от Coldiretti пред офиса й в Рим.

Депутатите от партията на Мелони обявиха: „ Лабораторните артикули не подсигуряват качество, отбрана на италианската традиция, нито на италианската храната и виното, които са част от нашите обичаи като нация. "



Снимка: Thomas Vogel / Unsplash

След Съединени американски щати е ред на Европейски Съюз да утвърди синтетичните храни

Миналия ноември „ след деликатна инспекция “ Агенцията по храните и медикаментите на Съединени американски щати позволи потреблението на клетъчно култивирано пиле за задачите за изхранване на хората. През 2020 година Сингапур утвърди лабораторно отгледаното пилешко месо да се употребява в хапки, което даде път този тип създадено месо да се добива и изнася в чужбина под разнообразни наименования.

Досега в границите на Европейски Съюз не е позволено добиването на подобен тип месо, само че Европейският орган за сигурност на храните (EFSA) даде ясно да се разбере, че клетъчно-базирано земеделие като култивирано месо „ може да се смята за обещаващо и новаторско решение за здравословно изхранване и екологично другарски хранителни системи “.

Италия - последният мохикан против лабораторно добитата храна 

Аналитазорите обаче не са оптимисти, че Италия ще може да спре лабораторно добитото месо, откакто Европейски Съюз го утвърди, а лобитата имат огромен триумф в прокарването на легализацията му. Това ще стане допустимо, откакто Брюксел утвърди лабораторно добитите артикули като месо и мляко и позволи свободното придвижване на артикули и услуги в границите на страните членки.

Международната организация за отбрана на животните (Oipa) акцентира, че създаденото в лаборатория месо, въпреки и да идва от скотски кафези, е „ етична опция “, която не вреди на хуманното отношение към животните, устойчивостта на околната среда или сигурността на храните.

 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР