Италианският регулатор на поверителността в петък нареди забрана на ChatGPT

...
Италианският регулатор на поверителността в петък нареди забрана на ChatGPT
Коментари Харесай

Италия забрани Chat GPT

Италианският регулатор на поверителността в петък подреди възбрана на ChatGPT поради хипотетични нарушавания на поверителността на данните, написа европейската редакция на " Политико ".

Националният орган за отбрана на данните съобщи, че неотложно ще блокира и проверява OpenAI , американската компания, която стои зад известния инструмент за изкуствен интелект, за обработката на данните на италианските консуматори. Заповедта е краткотрайна, до момента в който компанията не съблюдава главния закон за поверителността на Европейски Съюз, Общия правилник за отбрана на данните (GDPR) .

От двете страни на Атлантика нарастват апелите за прекъсване на новите версии на ChatGPT и следствие на неговия разработчик OpenAI за редица опасности за поверителността, киберсигурността и дезинформацията. Илон Мъск и десетки AI специалисти тази седмица приканиха за прекъсване на актуализациите на ChatGPT. Групата за покровителство на потребителите BEUC също прикани на 30 март европейските и националните органи, в това число наблюдаващите за отбрана на данните, да проверяват ChatGPT.

Органът сподели, че компанията не разполага с правно съображение, оправдаващо " всеобщото събиране и предпазване на персонални данни... за " образование " на логаритмите " на ChatGPT. Компанията също по този начин обработва данни неопределено, добави той.

ChatGPT в същото време пострада от теч на данни за потребителските диалози и информацията за заплащане на своите консуматори предходната седмица , сподели италианският орган. Оттам прибавиха, че OpenAI не ревизира възрастта на потребителите и излага " малолетните на безусловно несъответствуващи отговори в съпоставяне със степента им на развиване и съзнание ".

OpenAI няма офис в Европейски Съюз, само че неговият представител в Европейското икономическо пространство има 20 дни, с цел да заяви по какъв начин възнамерява да приведе ChatGPT в сходство с разпоредбите за дискретност на Европейски Съюз или ще бъде изправен пред глоба до 4 % от световните си доходи.

OpenAI не отговори незабавно на искане за коментар.
 Изкуственият разсъдък оставя 300 милиона души без работа?
Изкуственият разсъдък оставя 300 милиона души без работа?

Въздействието на изкуствения разсъдък ще варира в другите сектори
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР