Италианският премиер, Марио Драги, поиска единство сред своите коалиционни партньори,

...
Италианският премиер, Марио Драги, поиска единство сред своите коалиционни партньори,
Коментари Харесай

Драги произнесе реч пред италианския парламента

Италианският министър председател, Марио Драги, изиска единение измежду своите съдружни сътрудници, в случай че желаят той да остане на поста, оповестява " Ройтерс ".

По този метод той остави заканата си да подаде оставка да виси над Народното събрание, цитира news.bg.

Драги изложи редица проблеми, пред които е изправена Италия - от войната в Украйна до общественото неравноправие и растящите цени, и акцентира, че политическите партии би трябвало да го поддържат, в случай че желаят да поведе страната към избори през първата половина на 2023 година

" Готови ли сте партиите и вие, депутатите, да възстановите това съглашение? ", запита той в безкомпромисна тирада пред горната камара на Народното събрание, добавяйки, че това е, което желае италианският народ.

Депутатите от Движение " Пет звезди ", което провокира рецесията предходната седмица, откакто не поддържаха държавното управление при избор на доверие, не ръкопляскаха в края на речта. Към аплаузите не се причислиха и доста членове на дясната партия " Лига ".

Драги подаде оставката си предходната седмица след загуба на поддръжката на Движение " Пет звезди ". Президентът Серджо Матарела обаче не я одобри и му подреди да се яви пред Народното събрание и да приказва, с цел да реши дали актуалното държавно управление има поддръжката на болшинството.

Депутатите ще разискват речта на Драги няколко часа, като резултатът от гласуването се чака до 19:30 часа. Дебат за бъдещето на държавното управление се чака да се състои и в долната камара през днешния ден.

Бившият ръководител на Европейската централна банка има задоволително поддръжка, с цел да остане на поста и без Движение " Пет звезди ", само че досега отхвърля този вид, защото първичният му мандат беше да управлява коалиция за национално единение с партии от целия политически набор. Възпрепятствайки в допълнение напъните за превъзмогване на раздялите, партия " Лига " и нейните съдружници от " Форца Италия " обявиха, че не желаят повече да споделят властта с " Пет звезди ".

Ако Драги реши, че държавното управление не може да продължи, президентът евентуално ще насрочи избори за септември или октомври.

В Италия не са се провеждали избори през есента от Втората международна война насам, защото това е интервалът, който нормално се резервира за правене на бюджета.

Драги обърна внимание на главните опасения на " Пет звезди ", изтъквайки, че е значимо да се преодолее възходящото обществено неравноправие. Той даде обещание държавното управление да премине към въвеждане на минимална заплата. Освен това уточни, че ще работи по някои от целите на " Лига ", като понижаване на налозите и предоставяне на по-голяма автономност на районите.

Драги обаче предизвести и че страната би трябвало да предприеме непопулярни ограничения, като усилване на конкуренцията, които могат да са в спор с ползите на разнообразни лобистки групи.

" Италия не се нуждае от видимо доверие, което изчезва пред неуместните ограничения. Нуждае се от нов пакт на доверие, откровен и съответен ", акцентира той пред съдружните сътрудници. Засега обаче не е ясно дали " Пет звезди " ще се обединят зад неговия апел. Също по този начин е незнайно дали Драги е подготвен да продължи с понижено болшинство, в случай че те изоставен обединението.

" Драги предложи доста повече сопа, в сравнение с морков в тази тирада ", съобщи Франческо Галиети, началник на консултантската компания за политически риск Policy Sonar. Той уточни, че желае да остане, само че също по този начин даде ясно да се разбере какво не му харесва в актуалната обстановка, проучва специалистът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР