Италианският орган за защита на конкуренцията (AGCM) глоби Apple и

...
Италианският орган за защита на конкуренцията (AGCM) глоби Apple и
Коментари Харесай

Италия глоби Amazon и Apple с над 200 милиона евро

Италианският орган за защита на конкуренцията (AGCM) санкции Apple и Amazon с общо 203,2 милиона евро след антитръстово следствие. То проучва препродажбата на артикули на марката Beats.

Според надзорния орган, двете компании са подписали съглашение през 2018 година, което попречва редица публични и неофициални дистрибутори на Apple да продават артикули на Beats в страната.  Твърди се, че това съглашение съдържа договорни клаузи, които разрешават единствено на Amazon и определени продавачи да търгуват с продуктите.

AGCM декларират, че тези клаузи нарушават член 101 от Договора за действието на Европейския съюз. Италианските управляващи започнаха антитръстовото дело против двете компании през 2020 година и даже претърсиха офисите им в страната.

Общо 70 % от покупките на потребителска електроника в Италия са посредством онлайн магазина на Amazon. 40 % от тях са посредством продавачи, които употребяват уеб страницата като съществена платформа. Ето за какво е от значително значение за Amazon да приложи разпоредбите за конкуренция на Италия и Европейски Съюз и да обезпечи равни условия за всички продавачи, както и да подсигурява, че купувачите имат достъп до повече благоприятни условия.

Глобите на AGCM са разпределени като 68,7 милиона евро от тях са за Amazon, а 134,5 милиона евро са за Apple. Комисията подрежда на компаниите да прекратят рестриктивните мерки и да разрешат продажбата на артикули на Apple и Beats на Amazon Италия по „ недискриминационен метод “.

Според Ройтерс и двете компании възнамеряват да апелират наказването на надзорния орган.

Вижте още вести от света на технологиите в рубриката ни.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР