Италианският агенция за защита на конкуренцията глоби шест енергийни компании

...
Италианският агенция за защита на конкуренцията глоби шест енергийни компании
Коментари Харесай

Глобиха енергийни компании, повишили цените на тока

Италианският организация за защита на конкуренцията санкции шест енергийни компании с над 15 млн. евро за увеличение на потребителските цени макар закона, целящ стабилизиране на сметките за електричество и газ.

Агенцията за защита на конкуренцията и пазара съобщи, че компаниите са употребявали " нападателни търговски практики ", които са имали за резултат " слагането на потребителите според от това да одобряват нарастване на цените " от 10 август 2022 година до 30 юни 2023 година

Най-големите санкции бяха наложени на италианските енергийни колоси Enel (10 млн. евро) и Eni (5 млн. евро), оповестява Българска телеграфна агенция. И двата " едностранно са трансформирали цените за повече от четири милиона консуматори въз основа на договорни клаузи, позволяващи на сдруженията да вземат решение по свое убеждение дали и по кое време да трансформират цената ", съобщи регулаторът.

Другите четири сдружения - Acea Energia, Iberdrola Clienti Italia, Dolomiti Energia и Edison Energia - получиха санкции в размер от 560 000 до 5 000 евро, защото държанието им беше оценено от органа за защита на конкуренцията като по-малко съществено.

След като цените на силата скочиха след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 година, италианското държавно управление на Марио Драги забрани едностранното нарастване на цените за доставка на електрическа енергия и газ от 10 август 2022 година до 30 юни 2023 година, заяви органът.

Въпреки това шестте санкционирани сдружения " изпратиха на клиентите си писма, в които ги инструктираха да одобряват измененията в цените през този интервал, което докара до доста нарастване на сметките ", съобщи органът.

В изказване Enel отбрани дейностите си, като съобщи, че е работила " в цялостно сходство " с всички разпореждания.

Дружеството " се е лимитирало да извърши по отношение на своите клиенти единствено възобновяване на изтичащите стопански условия, както е планувано в контракта ", се споделя в него.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР