Италианската кухня е изключително богата и това включва не само

...
Италианската кухня е изключително богата и това включва не само
Коментари Харесай

Свинското в Италия - кое го прави І качество месо

Италианската кухня е извънредно богата и това включва освен познати и обичани от всички средиземноморски ястия, само че и месна храна. Видовете меса в италианските ястия зависят главно от това какви животни се отглеждат всеобщо в обособените италиански области.

Във всяка област нормално има по един или два типа месо, които преобладават в храната. И в случай че в област Лацио главното месо е агнешкото, а в Ломбардия готвят най-често телешко, то в северните и централни области най-често приготвяните изкушения се вършат със свинско месо - това е най-често употребяваната месна суровина в Италия.

Не обаче гозбите със свинско вършат това месо да се възприема като първокачествено, а италианските салами, в които то господства изцяло. Кои са саламите, направени от най-хубавото свинско в Италия?

Вентричина

 Вентричина - свински салам

В този присъщ най-много за областите Абруцо и Молизе артикул свинското месо съставлява 80% от цялото наличие, а останалите 20% са отредени на мазнината. Особеното е, че свинското месо не е смляно, а е нарязано на дребни кубчета 2 до 4 сантиметра. Месото се обработва посредством валцуване в пиперки, чили, розмарин и сол. Може да се прибавят портокалови кори или самун.

За пълнене се употребяват червата на животното и там узрява към 120 дни. Полученият салам е лют на усет и е съществена съставна част на италианските сандвичи.

Може да се подготви и салам Вентричина с вътрешности в състава, а всички съставки се смилат. От този салам се вършат сосове за месо, поставят се и в сандвичите.

Coglioni di Mulo

В Умбрия този салам е същинска кулинарна горделивост поради доста античния си генезис. Може да се подготви на скара, да се сложи в яхния или да се обогати соса от гъби или супата с леща.

Панчета

 Панчета - обичан италиански салам от свинско

Популярният салам се подготвя от свински гърди и наподобява на бекон с доста подправки. Може да се употребява в студените закуски, както и да се добави в соса, супата, пицата, пастата и други.

Мортадела

Този италиански салам е добре прочут у нас, както и по целия свят. Суровината е тънко смляното свинско месо, както и чушки, маслини и други подправки.

Прошуто

 Прошуто - свинска шунка

Това е типичната италианска шунка, която разнася славата на кулинарна Италия. Свински месо и сол, нищо повече, само че и доста самообладание, с цел да узрее месото. След 2 години се получава деликатес, който може да се постави безусловно на всички места - салати, пици, паста и други.

Както е видно, с цел да се получи първокачествен артикул, е значимо да се избере тъкмо месото от подобаващата част на прасето, да се обработи по най-подходящ метод и да се сложат тези подправки, които да наблегнат на избрани качества на месото.

А добре познатите в целия свят артикули от свинско месо с етикет Италия, демонстрират, че там умеят да вършат тези тънки разлики.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР