Италианската, испанската и латвийската версия на Уикипедия стачкуват в знак

...
Италианската, испанската и латвийската версия на Уикипедия стачкуват в знак
Коментари Харесай

Няколко европейски клона на Уикипедия спряха да работят в знак на протест

Италианската, испанската и латвийската версия на Уикипедия стачкуват в символ на митинг против директивата за авторските права, гласуването на която ще се състои в Европарламента на 5 юли.
При отварянето на тези местни версии на Уикипедия вместо общоприетото изображение се появява писмо-обръщение към потребителите: „Скъпи гости, на 5 юли 2018 година в Европейския парламент ще бъде гласуван закона по плана за новата инструкция за авторските права. Нейното одобряване съществено ще ограничи свободата в интернет.

Вместо да обнови закона за авторските права в Европа и способства присъединяване на всички хора в общото осведомително общество, директивата планува тъкмо противоположното. Тя слага под опасност свободата на онлайн общуването и лимитира достъпа до Глобалната мрежа, създавайки нови трудности и филтри. Ако планът бъде утвърден в сегашната си форма, може да изчезне опцията за шерване на новинарски материали в обществените мрежи и да бъдат намирани от търсачките. Уикипедия също е под заплаха„.

Срещу този план твърдо срещу са над 70 известни специалисти и експерти в областта на информатиката. Сред тях са основателят на интернет Тим Бърнърс Лий, 179 учени, 147 организации, занимаващи се с правата на индивида и свободната преса, както и фондация Уикимедия.

Това е и повода тези европейски клонове на Уикипедия да спрат достъпа до публикациите и материалите в електронната енциклопедия. „Ние желаеме да продължаваме да предлагаме една свободна и отворена енциклопедия, която се основава от всички. Призоваваме всички депутати от Европарламента да гласоподават срещу предлагания първи вид на директивата. Уикипедия желае да се възобнови полемиката и да се разиска наличието и въвеждането на член 11 и член 13„.

Министърът на икономическото развиване, труда и обществената политика на Италия, вицепрезидентът на страната и член на „Движението 5 звезди“ Луиджи Ди Майо съобщи, че напълно поддържа митинга. Редица италиански IT специалисти показват вяра, че представителите на „Движение 5 звезди“ (Movimento 5 Stelle) в Европарламента ще гласоподават срещу директивата.

Да си напомним, че член 13-ти от тази инструкция, гласуването на която ще се състои на следващия ден, планува всеки уеб страница на територията на Европейския съюз следи за нарушаването на авторските права. Това ще докара до потреблението на автоматизирани филтри, ръководени от изкуствен интелект, който ще би трябвало да разпознава оферти материал с авторски права и при нужда да спре неговото разпространяване. Това се пояснява като цензура. Възможно е и обменът на най елементарна мултимедийна информация сред потребителите да стане прекомерно усложнен.

А член 11, станал известен като „данък за линк“, планува възнаграждение на такси за препрактите към вести от други уеб страници, както и за потреблението на текстови фрагменти и цитати от други публикации.

И двата члена могат да имат огромни последствия за метода на действието на самия интернет, какъвто го познаваме през днешния ден.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР