Историята сочи, че макар журналистите да се опитват да се

...
Историята сочи, че макар журналистите да се опитват да се
Коментари Харесай

Репортери без граници: 488 журналисти са хвърлени в затворите по света

Историята сочи, че въпреки публицистите да се пробват да се освободят от оковите на цензурите, в никакъв случай не съумяват до дъно, тъй като цензурата ловко мени формите си. Ограничаването на свободата на словото е реалност освен у нас, само че и по света като цяло. В страната наблюдаваме отражение на това, което се се случва на всички места като под увеличително стъкло, което прави размерите му по-внушителни.

В изгода на това изказване са и последните изнесени данни - рекорден брой - 488 души, работещи в медии, се намират в пандизите по света, отбелязва в годишния си отчет организацията " Репортери без граници ". По нейни калкулации обаче броят на убитите през 2021 година публицисти - 46, е минимален от 20 години насам, съобщи Франс прес.

От 1995 година, когато " Репортери без граници " стартира да прави годишни равносметки, в никакъв случай не е имало толкоз доста публицисти в пандизите, установи сдружението, което защитава свободата на печата, в публикувано през днешния ден официално съобщение.

Това извънредно покачване - с към 20 на 100 за една година, " се дължи основно на три страни " - Мианма, Беларус и Китай, чийто закон за националната сигурност, натрапен през 2020 година на Хонконг, е довел до огромно увеличение на броя на арестуваните публицисти на тази територия, показват " Репортери без граници ".

Никога до момента организация не е записала и толкоз доста журналистки зад решетките - дамите измежду държаните под стража медийни чиновници са общо 60, с една трета повече от предходната година.

Петте страни, в които към 1 декември е имало най-вече арестувани публицисти, са Китай (127 души), Мианма (53), Виетнам (43), Беларус (32) и Саудитска Арабия (31). Тенденцията към понижаване на броя убити публицисти се изяснява с развиването на районните спорове в Сирия, Ирак и Йемен и стабилизирането на фронтовете след изключително кръвопролитните 2012 и 2016 година

Тревожните данни сочат, че дори  развитите демокрации има още върху какво да работят. Важно е да помним, че главната задача на публицистите е да бъдат коректив на властта, като застават постоянно на страната на аудиторията. Защото в случай че една власт не бъде подложена на здравословна рецензия, тя към този момент не е от изгода за обществото. А свободата на словото е нещо, за което би трябвало да се борим всеки ден, тъй като тя се реализира единствено в случай че заемаш позиция, която не постоянно е комфортна.
Рекорден брой публицисти зад решетките в международен мащаб
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР