Историята по нашите земи е древна, интересна, дори мистериозна. Ако

...
Историята по нашите земи е древна, интересна, дори мистериозна. Ако
Коментари Харесай

Древна и красива България: Античният град с име на богиня

Историята по нашите земи е антична, забавна, даже мистериозна. Ако се разровим малко по-дълбоко в далечното минало, ще открием разнообразни антични градове, замъци, артефакти и други сходни места и предмети, които са част от нашата история и просвета.

Кабиле е един сходен древен град, който се намира покрай едноименното село в област Ямбол. Градът Кабиле е бил доста значим център по време на Античността, защото е имал доста стратегическо разположение. Крепостта е и един от 100-те национални обекта на България.

Името на античния град най-вероятно идва от богинята Кибела. Върху една от скалите е изсечено нейно изображение. Тя е била Великата майка на боговете.

Кабиле е археологически резерват с национално значение и голяма повърхност, което го прави и един от най-големите антични градове, разкривани на територията на България.

История и архитектура

Предполага се, че крепостта Кабиле поражда още към 2000 година прочие Хр. като значим тракийски паметен комплекс на възвишението Зайчи връх. Тя се загатва от голям брой антични създатели, като един от най-ранните разказва по какъв начин тя е завладяна от Филип II Македонски през 341 година прочие Хр.

Някои исторически данни сочат, че през първата половина на III век прочие Хр. крепостта е била резиденция на тракийските династии Спарток и Скосток. Има данни, че през 72 година прочие Хр. римляните се настаняват трайно по тези земи. По времето на император Диоклециан Кабиле е един от главните градове в провинцията на владетеля.

Крепостта е била построена в типичния елински жанр, като по средата ѝ е имало агора, което съставлява градския площад, където се събират локалните поданици и кипи интензивен обществен живот. В центъра на тази Агора е имало храм на гръцкия господ Аполон.

В крепостта е имало доста интензивно монетосечене на разнообразни монети през разнообразни столетия.

Археологически разкопки и надписът „ Севтополис “

Първите изследвания в този регион са осъществени от Богдан Филов през 1912 година След това през 1927 година територията, на която е бил ситуиран комплексът Кабиле, е оповестена за национална старост. През 1969 година Кабиле е разгласен за монумент на културата с национално значение и Национален археологически резерват, а през 1979 година е разгласен за природозащитено място.

Разкопките в региона на античния град Кабиле не престават и до през днешния ден, като непрекъснато изникват разнообразни артефакти, по-голямата част от които могат да се видят в музея към комплекса, в който се намира и известният надпис от Севтополис.

Една от най-значимите археологически разкопки, които са свързани със Севтополис – градът на тракийския цар Севт III и столица на Одриското царство е открита точно тук, в античния град Кабиле. Това е така наречен „ огромен надпис “, който е открит през 1953 година в двореца-цитадела и дава напълно точни насоки по какъв начин е издигнат античният град Кабиле. Надписът е издялан върху мраморна плоча с фронтон, на старогръцки език в 37 реда.

Разчетените надписи от плочата разкриват скъпа информация за Севтополис – за неговата архитектура и антична история. Надписът се счита и за най-ранният епиграфски монумент от вътрешността на Тракия, в който се загатва почитането на господ Дионис и Великите Самотракийски богове.

Скалното светилище на Зайчи връх

В източната част на Зайчи връх се намира едно малко скално светилище, което към момента не е добре проучено, само че пък буди огромен интерес у своите гости.

В най-високата част на върха могат да се видят изсечени две траншеи, които се пресичат и образуват кръст. Раменете на този кръст имат ориентировка в четирите направления на света. Източната траншея, която е наричана още вход, до който се стига по стръмен терен, в действителност е траншея, през която е следено слънцето в дните на пролетното и есенното равноденствие.

Светилището е доста забавно и даже малко мистериозно, като доста други сходни места, които са открити по нашите земи.

Античният град Кабиле е културно – историческо благосъстояние, което ни дава доста информация за региона през другите столетия. Това е място, което наложително би трябвало да посетите, в случай че се интересувате от антична история и археология, или в случай че просто желаете да опознаете България.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР