Историята на Сергий Радонежки (1314 г.-и 1392 г.) е повече

...
Историята на Сергий Радонежки (1314 г.-и 1392 г.) е повече
Коментари Харесай

Почитаме светеца, който пази учениците

Историята на Сергий Радонежки (1314 г.-и 1392 г.) е повече от любопитна. Той е духовник на съветската черква, създател на Троицкия манастир в Сергиев Посад, модернизатор на монашеството в Северна Русия. Почита се от Руската православна черква като преподобен и се счита за най-великия подвижник в Русия.

Според легендата Свети преподобни Сергий Радонежски се родил в благочестиво и знатно семейство и още от първите дни след раждането си учудвал всички с постническите си привички – в дните сряда и петък, които са дни на пост, той отказвал да приема мляко от майка си, изключително в случай че тя е яла месо в тях. Жената забелязала това и престанала да яде месна храна.

Свети Сергий тръгнал на учебно заведение на 7 години с голямо предпочитание, само че не му се отдавало, защото учителите му го наказвали, а приятелите му се подигравали. Момчето се молело на Бога да просветли разсъдъка му и да може да се учи.

Един ден момчето срещнало възрастен духовник и му споделило тъгата си, а старецът се помолил за него и му споделил: " Дете мое, занапред Бог ти дава да напредваш в учението и да надминеш своите братя и връстници. "

От този момент Свети Сергий показвал доста положителни резултати в учението. Оказал голямо въздействие върху монашеството в Русия. Днес той се счита за покровител на учениците, мнозина се уповават на него, с цел да реализиран триумф в учението.

Има доста версии за произхода на името Сергей. Една от тях е, че потегля от античния римският жанр Sergius. В превод от латински значи „ висок “, “знатен “.

Според друга версия името Сергей е съвременна форма на името Сергий, коeто произлиза от латинското „ Servi dei “ – „ Слуга на Бога “.

Ефросиния пък била интелигентна и доста красива госпожица от Александрия, щерка на знатни християни. Тя чувствала, че Бог желае да посвети живота си на християнската религия. По време на храмовия празник на един манастир край града, на който бащата на девойката постоянно давал помощи, Ефросиния склонила един дъртак йеромонах да я направи послушница. За да постъпи в манастир се престорила на мъж. Облечена в облекла на духовник Ефросиния се явила в Теодосиевия манастир и се показала като евнух Смарагд, който служи при царя. Девицата заживяла сама в една килия, където 38 години прекарала в пост, молебствия и цялостна отдаденост на Бога.

Едва три дни преди гибелта, тайната на девицата Ефросиния станала притежание на цялото монашеско приятелство.

Имен ден имат Ефросина, Ефросиния, Фроска, Сергей
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР