Историята на семейство синьокожи американци е толкова поразителна, колкото и

...
Историята на семейство синьокожи американци е толкова поразителна, колкото и
Коментари Харесай

Невероятното американско семейство, което има син цвят на кожата

Историята на семейство синьокожи американци е толкоз поразителна, колкото и правдива. Почти две епохи в този жанр се появяват деца със наследник цвят на кожата.

През 1975 година в град Хейзард - Кентъки се ражда момченце на име Бенджамин Стейси. Лекарите не могли да поярват на очите си, когато видели вместо розово бебе, момченце с мрачно наследник цвят на кожото. Необикновеното новородено незабавно било изпратено в болничното заведение на Университета Лексингтън.

Два дни лекарите изследвали по всевъзможен метод мъничкия Бенджи и стигнали до извода, че той е изцяло здрав. Те по този начин и не съумели да разрешат загадката със синия цвят на кожата му.
Какви артикули предизвикат отичане на лицето?
Бабата на бебето разказала фамилна история, стигаща надалеч в предишното. Както се оказало - Бенджи бил последното дете от фамилията на така наречен "сините Фюгейт ". Почти двеста години в този жанр се раждали хора със наследник цвят на кожата по необясними аргументи.

Всичко почнало с Мартин Фюгейт, който има френски генезис и рано осиротял. През 1820 година Мартин се заселил в локално градче и се оженил по обич за хубавицата Елизабет Смит. Кожата на неветата му била бяла като мляко. Но бъдещето посочило, че и мъжът и жена му носели рецесивен ген, защото четири от седемте им деца се родили със наследник цвят на кожата.

По това време в тези диви места нямало никакви по-големи пътища, фамилията живеело съвсем на 100% отрязано от света. Така последователно близки роднини почнали да встъпват в кръвосмесителни бракове.



Синята кожа фактически е доста рядко събитие, зараждащо инцидентно и кръвосмешението подкрепило отговарящия за него ген да се предава по завещание в продължение на години.

Един от синовете на Мартин и Елизабет - Захария се оженил за своята вуйна - сестрата на майка му. Именно от неговия жанр произтекъл след време и дребния Бенджамин.

"Сините Фюгейт " претърпели в изолираност повече от век. Те свързвали необикновеният, повтарящ се при децата наследник цвят на кожата със случаите на инцест, само че не смеели да пресечен тази процедура точно поради своята изолираност от околния свят.

През 1960 година потомците на Фюгейт били принудени да помолят за помощ хематолога Медисън Кауин и той намерил при пациентите си рядка наследствена болест, при която в кръвта се покачва нивоно на ветхемоглобина - синя, дисфункционална версия на аления хемоглобин.

Заболяването поражда, в случай че и при двамата родители се следи редкия рецесивен ген, а кръвосмешенията през годините единствено влошили положението.
Интересното е, че хематологът въпреки всичко съумял да помогне на пациентите си. За да засилва естественото преобразяване на метхемоглобина в хемоглобин, той им дал метиленова синя багра. Само няколко минути откакто я приели, синята кожа на тези странни хора станала бледорозова.

Кожата на дребния Бенджамин Стейси въпреки всичко също станала с естествен цвят. Няколко месеца след раждането си момченцето почнало да "побелява ", а на седем години изцяло изгубил синята си багра.

Лекарите допускат, че той е получил рецесивния ген единствено от един от родителите си.
Но самата болест в никакъв случай не отстъпила - при влияние на по-ниска температура кожата на Бенджи започвала още веднъж да сине. А това потвърждава, че подлият ген на Фюгтейт е жив и до ден сегашен.

Превод БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР