Историята на първата частна художествена галерия София, станала известна като

...
Историята на първата частна художествена галерия София, станала известна като
Коментари Харесай

Тръпко Василев – българският Третяков



Историята на първата частна художествена изложба София, станала известна като Тръпковата изложба и нейният основател Тръпко Василев влязоха в книгата на изкуствоведката Благовеста Иванова „ Тръпко Василев и Постоянна художествена изложба – 110 години от основаването ѝ “.

 Галерията е основана напролет на 1910 година от младия бизнесмен и художник – декоратор Тръпко Василев, с цел да има място, в което младите художници да излагат своите картини. Нейният основател с голям възторг, безрезервност и сила подкрепя развиването на модерното българско изкуство през интервала сред войните.

Благодарение на менажирането по сходство на галериите в огромните европейски градове Тръпковата изложба бързо се трансформира в културно средище и многолюден център на художествения живот в столицата. Сред околните на Тръпко Василев от това време художници, които вършат изложения в галерията на ул. „ Аксаков “ са имена като Никола Танев, Константин Щъркелов, Бенчо Обрешков, Борис Денев, Александър Мутафов, Васил Захариев и доста други. Почти няма бележит художник или ваятел от тази ера, който да не е устройвал своя галерия в скромните ѝ пространства.

Но, с изключение на като галерист и декоратор на доста от постройките в София, Тръпко Василев основава и голям брой живописни произведения, главно пейзажи от покрайнините на столицата. Първата независима галерия в новосъздадената през 1910 година изложба е неговата. Две десетилетия уредената с модерното мислене на своя основател, като европейска изложба, Тръпковата изложба е културен център на София с огромно въздействие сред двете международни войни. Чуйте повече от звуковия файл от Благовеста Иванова.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР