Историята на най-известния гримьор: «Max Factor» е световноизвестна козметична компания,

...
Историята на най-известния гримьор: «Max Factor» е световноизвестна козметична компания,
Коментари Харесай

Макс Фактор – бащата на съвременната козметика

Историята на най-известния гримьор:

«Max Factor» е световноизвестна козметична компания, чийто създател е Максимилиан Факторович – роден на 15 септември 1872 година на територията на модерна Полша, която тогава била част от Руската империя.

Полски евреин, наследник на служащ от Лодз, на седем той продавал бонбони в театъра, на осем помагал на аптекар, на девет станал чирак на производител на перуки, на тринайсет възпитаник на прочут берлински коафьор. Когато навършил четиринайсет години, се преместил в Москва и постъпил на работа Большой театр като асистент-гримьор. Навиците, добити в театъра, помогнали доста на Макс Фактор в бъдеще.

След това трябвало да отбие наложителната военна работа в съветската войска. след демобилизацията Факторович разкрил през 1895 година в Рязань собствен личен магазин, където продавал руж, кремове, парфюми и перуки – като цяло, всичко лично призводство.

Веднъж в Рязан пристигнала театрална натрупа и след няколко седмици за продукцията на полския евреин към този момент знаели в знатните кръгове. „ През цялото време се занимавам с самостоятелни съвещания, показвах им по какъв начин да подчертаят достолепията и да скрият минусите на лицата си “.

По-късно се мести в Санкт Петербург, където работи в Оперния спектакъл, занимавайки се с костюми и грим. Гримираните от Макс Фактор артисти играли пред Николай II и скоро името на надарения гримьор станало известно измежду знатните. Няколко години той работил като специалсит по козметиката в царския двор и в императорските театри.

През 1904 година емигрира дружно със фамилията си в Съединени американски щати.

Първо живее в Ню Йорк, след което се мести на Западния бряг, където стартира дребен бизнес за произвеждане на козметика, която доставял за Холивуд. Скоро Факторович станал водещ снабдител на грим за филмовата промишленост.

Това се дължало на огромна степен на неговите открития: през 1914 година той измислил червило, което не се топяло под горещината на прожекторите: същински подарък от Господ за холивудските гримьори. Също по този начин измежду нововъведенията му били: водоустойчива козметика, четка за пудри и червило, четка за вежди, кръгла пудра, течен декор дьо загар, бледорозово и стабилно червило, както и доста други неща.

През 1935 година Макс Фактор разкрил свое „ Холивудско студио за грим Макс Фактор “. Церемонията по откриването се смята за една от най-известнтие холивудски вечери. На нея участвали всички звезди на това време и всеки оставил подпис на голям „ Списък на Славата “, който и до през днешния ден се счита за най-пълната сбирка от подписи на известни персони от тези години.

Думата (или по-точно съкращението) „ make up “ също е измислена от Макс Фактор.

След гибелта на популярния гримьор през 1938 година в Бевърли Хилс работата му била продължена от неговия наследник Франк, който трансформира името си и става прочут като Макс Фактор-младши. В чест на Макс Фактор има звезда на Холивудската алея на славата.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР