Настоящият вътрешен министър Калин Стоянов и бившият Бойко Рашков, влязоха

...
Настоящият вътрешен министър Калин Стоянов и бившият Бойко Рашков, влязоха
Коментари Харесай

Калин Стоянов и Бойко Рашков се сблъскаха в парламента заради случая „Брендо“

Настоящият вътрешен министър Калин Стоянов и някогашният Бойко Рашков, влязоха в пленарен конфликт в Народното събрание поради проблема към Евелин Банев-Брендо. Припомняме, че наказаният нарушител след години търсене тази седмица изненадващо се появи пред Софийския затвор, с цел да се съобщи. Това даде мотив служебният министър Стоянов да бъде извикан на чуване в Народното събрание по искане на депутати от „ Възраждане “.

Стоянов удостовери медийни изявления, че в Министерство на вътрешните работи има информация, че Брендо е кацнал у нас със аероплан през 2022 година По това време на власт бе държавното управление на Кирил Петков, а вътрешен министър бе Бойко Рашков – в този момент народен представител от „ Продължаваме промяната – Демократична България “ (ПП-ДБ).

Калин Стоянов сподели:

„ Тук желая ясно да заявя – в Министерството на вътрешните работи има информация, съгласно която Евелин Банев-Брендо е влезнал на територията на България в интервала от края на месец март до началото на юни 2022 година Това е обвързвано и с събитията, които са около самолета, който, както всички разбрахме тогава, по времето на настоящия тогава вътрешен министър господин Рашков – въпросният аероплан беше минал през няколко европейски страни, кацнал краткотрайно и за малко на едно летище до Видин, презаредил и още веднъж траял и кацнал в региона на Търговище. Тогава, доколкото ние разбрахме от изказванията, които се даваха от тогавашното управление, е, че имало получено късно позвъняване вечерта, само че заради повода, че времето било доста неприятно, евентуално може би и липса на стиковка сред Министерство на вътрешните работи и Министерството на защитата, не са взети никакви ограничения и по тази причина ние вървим много след събитията, само че аз съм уверен, че ние до един относително къс интервал от време ще установим и ще потвърим информацията, която имаме. Убеден съм. “

Депутатът от ГЕРБ Христо Терзийски (бивш вътрешен министър) напомни, че Калин Стоянов по това време е бил началник на ГДБОП и попита какво е било свършено по този случай.

Това даде мотив на Стоянов да нападна Бойко Рашков:

„ Да, до момента в който господин Рашков изчакваше да се оправи времето, аз като шеф на ГДБОП... предприехме нужните оперативни дейности. “

Било формирано следствено дело, което след това било преобразувано в досъдебно произвеждане, което сега евентуално се следило от Окръжна прокуратура-Видин.

" Установени са двамата индивида, които са били наоколо до това летателно средство. Събрани са задоволително доказателства за тях, повдигнати са им обвинявания и нашата информация е, че те търсят вид за съглашение все още. Така че много работа се свърши и тя е освен дотук. Успоредно с това, в ГДБОП стартира следствие и във връзка с незаконна група, която се занимава с такива противозаконни прелитания, най-вече за контрабанда. И тези двама индивида, които са към оня случай, са част от тази група ", разяснява Калин Стоянов и добави, че те са били арестувани преди месец.

В този подтекст той допусна, че Евелин Банев се предал, тъй като усетил, че се стяга обръчът към него.

Въпрос зададе и Лена Бориславова от ПП-ДБ. Тя напомни, че Калин Стоянов е бил началник на ГДБОП и е бил зависещ на Бойко Рашков и попита какво е направило Министерство на вътрешните работи, с цел да откри за какво е позволен този случай с Брендо и какво следва да се направи, с цел да не се повтаря.

Това докара до подигравателна реакция на Стоянов:

„ Може би нямаше да се постанова да водим това следствие в продължение на две години, в случай че тогава времето беше хубаво и имаше някаква реакция. Две години! Две години действително ние вървим след събитията... “

Иван Иванов от Българска социалистическа партия попита разпитан ли е Брендо, откакто се е предал.

Калин Стоянов изясни, че това се е случило в два поредни дни:

„ Различни хора вървяха и разговаряха с него. На всички би следвало да е ясно, че той няма да каже - аз влезнах еди си по кое време, нали, на коя дата и по какъв метод и така нататък, най-малкото в случай че има хора, които са му помагали, защото автоматизирано ще въвлече и тях. Човекът е обран и запазен и това е безусловно обикновено, откакто се намира и в пандиза. Но аз отново ви споделям, в Министерство на вътрешните работи я има информацията. От нас се желае тя да бъде тествана и доказана. Част от нея към този момент се удостоверява, тъй че в скоро време аз съм сигурен, че ще имаме точния механизъм, навръх коя дата в този интервал, който загатнах 2022 година, той е влезнал и по какъв метод е влезнал. “

Въпрос зададе и Божидар Божанов от ПП-ДБ, само че не получи ясни отговори. Депутатът след това във фейсбук разяснява обстановката по този начин:

„ Изслушваме Калин Стоянов за влизането на Брендо. Внушението, което той опита да направи, подпомаган от ГЕРБ, беше, че " в Министерство на вътрешните работи има информация, че Брендо е влезнал с дребния аероплан, прелетял през няколко страни, през 2022 година " и че тогава министърът (Рашков) не е разпоредил да се отиде на място, което е основало проблем с следствието.

Затова зададох два въпроса: 1) от по кое време Министерство на вътрешните работи има информация, че Брендо е влезнал точно с дребния аероплан 2) за какво би трябвало вътрешният министър да разпорежда оперативно-издирвателни дейности, в случай че има задоволително ръководители в Министерство на вътрешните работи, в чиито пълномощия е това.

Калин Стоянов, леко раздразнителен, не отговори и на двата въпроса, само че сподели, че информацията им, че е влезнал със самолета, не била доказана. Подозирам, че е получил тази информация след публикацията в близкия до Движение за права и свободи уебсайт Епицентър оня ден. Можеше да опровергае тези съмнения, само че не го направи.

На втория въпрос сподели, че министърът трябвало да знае. Ама не сподели за какво са го чакали да разпореди. А преди този момент на различен въпрос сподели, че не бил обсъждал тогава този проблем с министъра.

За страдание, министърът на вътрешните работи продължава да се дискредитира и наподобява извършва политически поръчки. “

Силви Кирилов от „ ИТН “ попита открити ли са следи от Брендо в самолета. Такива се оказа, че не са били открити.

„ В това летателно средство тогава фактически има дактилоскопни следи на двамата индивида, които сега са с повдигнати обвинявания, както и ДНК-материал на единия от тях. И тук към този момент е моментът – в случай че третият човек, за който става въпрос, е бил там. Аз съм сигурен, че той, в случай че е бил там, знае това, което може да последва, в случай че вероятно се случи такава обстановка и съм сигурен, че е взел някакви ограничения. Мисля, че за подобен диаметър нарушител, за който става въпрос, съм уверен, че е наясно с цялата обстановка – какво може да последва, в случай че вероятно не приключат нещата, както би трябвало, а точно да си кацнат, да си заминат, да си приберат самолета и никой да не разбере “, съобщи Калин Стоянов.

В частта, в която парламентарните групи трябваше да изложат връзките си към чуването на министъра, пристигна отговорът на Бойко Рашков:

„ Не мислех, че поканата към министъра на вътрешните работи ще се изроди в едно не изключително уважително отношение в пленарната зала. Второ, не чаках, че Калин Стоянов, който дължи поста шеф на Главна дирекция „ Борба с проведената престъпност “ на нашето държавно управление и персонално на мен, ще има сходно държание в пленарната зала и ще се прави на воин пред народните представители. И естествено, се прави на воин пред настойниците – ето тези, които най-вече викат. Сигурно господин Калин Стоянов доста им харесва на тези, които се смеят по този непристоен метод в пленарната зала и по подобен метод демонстрират своята политическа просвета. “

Рашков изясни, че Стоянов или не се е подготвил за днешното изслушане, или въобще не познава случая със самолета от 2022 година

Министерство на вътрешните работи тогава изяснило обстановката, доколкото е допустимо, в границите на няколко дни. Депутатът от ПП-ДБ напомни, че тематиката е била обсъждана и на закрито съвещание на Народното събрание.

Тогавашният министър на защитата Драгомир Заков обяснил по какъв начин са работили българските Военновъздушни сили, както и тези на други страни, през които е минал самолетът.

„ Стана известно, че той е кацнал да зареди наоколо до Видин, след което е траял пътя си в незнайна посока “, акцентира Бойко Рашков. „ Никой тази нощ не знаеше самолетът кацнал ли е на територията на България, или не е кацнал! Сега тука се настояват смехории и вицове по какъв начин органите на Министерство на вътрешните работи, неприятно ръководени от тогавашното политическо управление, не са взели ограничения и насмешки във връзка с Военновъздушни сили, които са се съобразили с неприятните метеорологични условия. “

Бившият вътрешен министър изрази страдание, че не е бил поканен на чуване и представител на Военновъздушните сили, с цел да изясни тяхната позиция:

„ Министерството на вътрешните работи не може да се оправи единствено и ние сме координирали дейностите си същата вечер с Министерството на защитата (МО). И по тази причина бяхме поканени тук в пленарната зала дружно с министър Заков. Струва ми се, че тогава, през месец юни, в доста огромна степен се обясни този въпрос. Самолетът беше открит на това летище, изоставено край Търговище. Бяха подхванати и осъществени всички нужни дейности по следствието, в това число под управлението на Окръжната прокуратура в Търговище, когато и тя направи изказване в този интервал от време. Не бяха открити следи от лицата, които са употребили летателното средство, нито се знаеше какъв брой са – дали е самичък или са били повече и така нататък “

Този аероплан летял задоволително ниско, с цел да не бъде прихванат от техническите средства на МО. Всички обстоятелства се пренебрегвали и в този момент се правели волни тълкования на случая, който бил обяснен в доста огромна степен. Рашков си изясни държанието на Калин Стоянов с „ може би едно последно мъжество “ пред националното посланичество и пред българската общност.

Бойко Рашков напомни, че е бил вътрешен министър още месец-два след този случай, а в този момент неточно се прехвърляла на него цялата отговорност – и политическа, и професионална.

„ Така че този подправен подвиг трябваше да бъде доста по-рано проявен, тези хора да бъдат открити, а не в този момент тука да ни се показват като някакви Шерлокхолмовци, които са разкрили кой знае какво. И не чухме въобще бил ли е Брендо в самолета, кацнал юни месец 2022 година, или не е бил в този аероплан. И в случай че не е бил, по какъв начин е дошъл в нашата страна; какъв брой време и къде се е укрил – това е оперативно-издирвателната работа, а не да се пробват да ни смесват понятията „ следствено дело “ и „ досъдебно произвеждане “ и други сходни недоразумения, бих споделил, което не наподобява добре за професионалния език на един министър – политическо лице “, заключи Бойко Рашков.

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР