Историята на Исус Христос остава забулена в тайна и мистерии.

...
Историята на Исус Христос остава забулена в тайна и мистерии.
Коментари Харесай

Възкресението - гениален спектакъл или чудо

Историята на Исус Христос остава забулена в загадка и мистерии. Една от тях е възкресението на Сина Божий.

Хит за конспираторите си остава книгата на скандалния съветски историк проф. Анатолий Гусев. В “Мистерия на живота и учението на Исус Христос ” ученият предлага сензационни версии за живота и гибелта на една от най-влиятелните персони за всички времена.

Христос е снет от кръста жив, твърди проф. Гусев. Според неговата версия Спасителят се е намирал в смъртоподобен транс. Според преданията един от бойците пронизал с копие Исус в ребрата и текнала кръв и вода. Това може да стане само в случай че човек е жив и сърцето му продължава да бие, въпреки и едва,­ такива са законите на физиологията, безапелационен е съветският академик. Не е имало никакво знамение на възкресението,­ просто Исус се е съвзел и е излязъл от гроба. Този миг е разказан и в Евангелията, и в други източници, продължава Гусев. Той е изследвал 250 източника, описващи възкресението на Христос.

Разпятието на Христос, гибелта и възкресението му са инсцениран театър . Целият живот на Христос, ­ от раждането до възнесението, е тайнственост, свещенодействие, счита съветският историк. Аргументите му са много съществени: Исус не е основал нова вяра, едвам след гибелта му е учредена Църквата и е провъзгласена християнската религия. Христос не е редови набожен, а един от братството отдадени. Бихме го нарекли член на масонска ложа, в случай че си служим със модерни понятия. В книгата си Гусев потвърждава, че и кръщението, и разпятието, и възкресението на Христос са мистериални обреди. Според учения целият сюжет е режисиран майсторски от свещениците на Йерусалимския храм. Казано жестоко: екстрасенсът от международна класа Исус отива да бъде разпънат на кръста, с цел да премине в последваща стъпка на съвършенство.

Професорът изяснява и задачите за сходна инсценировка: раждането на нова вяра. Подобен талантлив театър с разпятието и възкресението не може да не раздруса елементарните хора. Мнозина от тях ще повярват в новия господ. Така се случва това, за което мечтае всяка власт -­ хората се сплотяват непринудено към една концепция.

Логичен е въпросът какво става с Исус след възнесението? Според санскритски източници съществуват сведения, че Исус напуща Палестина, съпроводен от майка си Мария, Магдалина и Тома. През Дамаск и Персия за няколко години групата доближава Индия. Според мюсюлмански източници Исус стига до Кашмир. По пътя умира майка му. На това място през днешния ден се намира градчето Мари, наречено в нейна чест.

В хрониките от това време е записано, че Исус траял задачата си, движейки се на изток. Той проповядвал измежду племената Израилеви, които след разпада на асирийската империя се оказват в Персия и оттатък Инд, в Кашмир. Звучи необикновено, само че и до през днешния ден в Кашмир живеят хора, наричащи себе си синове Израилеви.

Къде е същинският гроб на Исус съгласно тази забавна и противоречива версия?

Според много източници до преклонни години Исус живял край езерото Дал. Много поклонници са слушали проповедите му за излекуване. На последователя си Тома завещал да бъде заровен на мястото, където почине. Този гроб се намира през днешния ден в Кашмир, в центъра на актуален Шринагар. Нарича се Розабал, могила на пророка. Надписи на еврейски по стените гласят, че на това място се е състояло окончателното възнесение на Христос в небесата.

Според канадския мъдрец Джилбърт Харди съществуват най-малко шест теории за възкресението, в детайли изложени в книгата “Лъжи и доказателства за възкресението ”. Всички теории са вероятни, само че нито една не е стопроцентово пояснение на чудото, безапелационен е Харди. Първата доктрина на Харди в действителност повтаря версията на Гусев -­ Христос е свален от кръста жив, като от цветята и ароматите в гробницата положението му се е нормализирало.

Харди вади и версията за халюцинацията ­ на почитателите на Исус, на които толкоз им се е желало той да оцелее, че са си го показали. Едва ли обаче 500 души, колкото са били край гробницата, биха могли да халюцинират групово еднакъв облик.

Очевидно търсенето на загадката към гибелта и възнесението на Христос ще продължи. Каквато и да е истината, възкресението е една от най-красивите митове, създавани в миналото. Тя дава и на вярващи, и на атеисти вярата, че в случай че не човешкото тяло, то най-малко човешкият дух е вечен и по-силен от физическото страдалчество.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР