Историята на България има много интригуващи и противоречиви моменти. Особено

...
Историята на България има много интригуващи и противоречиви моменти. Особено
Коментари Харесай

Защо Ватикана отрича Холокоста

Историята на България има доста завладяващи и спорни моменти. Особено внимание всяка година получава „ Спасяването на българските евреи “, последвано от обвиняванията във фашизъм за депортирането на македонските, сръбските и гръцки евреи. Интернет е цялостен с обвинявания за делото на българския боец, който би трябвало да цялостни влаковете на по този начин наречените „ нови земи “.

Едмънд Бърк е споделил:

„ За триумфа на злото е належащо единствено едно нещо – положителните хора да не вършат нищо. “

И откакто страната ни получава злокобни обвинявания за подпомагането на това закононарушение, в реда на нещата е човек да се запита къде са били положителните хора на тези страни?

Един забавен факт е, че преди началото на пандемията в Европа, Ватикана за първи път даде достъп до своите архиви. Времето беше изцяло задоволително за немския академик от университета в Мюнстер – Хюберт Волф (да не се бърка с Мюнхен) доста забавни разкрития по отношение на папа Пий XII, който управлява католическата черква в интервала на Втората Световна война. В редицата оповестени документи за този интервал, формалната версия на Ватикана, оповестена през 1965 година, e със заключението, че папа Пий не е знаел нищо по отношение на протичащия се геноцид. Волф е извънредно сюрпризиран от количеството документи, които са комфортно пропуснати в това изказване.

Папа Пий XII е упрекван и постоянно именуван „ папата на Хитлер “. Той ръководи католическата църка от 1939 година до 1958 година и архивите му стават обществени след близо 70 години – толкоз години са нужни по принцип. Официалното изявление на католическата черква е, че тя не се опасява от историята и ще разреши на всеки да надникне зад кулисите. Немските учени не се опасяват и доста бързо остават разорачовани от разкритията. Пред разнообразни издания като Kitche + Leben и Die Zeit, Волф приказва за открити писма, изпратени от разнообразни католически духовници в засегнатите страни, разкриващи избиването на евреи.

 His_Holiness_Pope_Pius_XII

Снимка: By Michael Pitcairn – http://mundabor.wordpress.com/2013/05/25/beati-simplicissimi/, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=34103653

Такъв образец е Андрей Шептистки – украинско-гръцки католик от Лвов, който написа на Пиус XII за зверствата и деталйно разказва избиването на повече от 200 000 евреи в Украйна, по време на окупацията. След края на войната се разгласяват документи от разнообразни публични източници, които потвърждават, че католическата черква е знаела за осъществявания геноцид.

Таен доклад на американски посланик до Ватикана от 27 септември 1942 година споделя за избиването на 100 000 евреи в гетото във Варшава. Администрацията на Рузвелт се пробва да удостовери дали полученият доклад е правилен и упорства католическата черква да сплоти миряните по света, с цел да се завърши тази полуда. Според изследването на Волф, архивът има записка, че папата е осведомен с тази информация и е прочел всичко, само че не реагира.

Въпреки това, един месец по-късно до Майрън Тейлър е изпратено известие, което не може да удостовери дали сходни дейности се случват. Особена помощ за премълчаването на холокоста е изиграна от кардинал Анджело Дел’Акуа – член на секретариата във Ватикана, който напомнил на папата да не има вяра на всички отчети от еврейската общественост, тъй като те елементарно „ преувеличавали “ обстановката. Архиепископ Шептитски допълнил:

„ Ориенталците не са доста добър образец за почтеност. “

Волф твърди, че сходни изявления се срещат прекомерно постоянно през войната. На 5 април 1943 година мъж от Мюнхен съумява да стигне до кардинал Майкъл Фон Фаулхабер и споделя на духовника за живота на фамилиите в Аушвиц. Кардиналът отхвърля да одобри индивида, само че написа в персоналните си дневници следните редове:

„ 14 000 циганина са събрани на територията на Райха и са затваряни в лагер, където са стерилизирани. Искат от мен църквата да се намеси. Искат решение от мен. Аз не мога да дава никаква вероятност и помощ. “.

Екипът на доктор Волф е разкрил и три фотоси от еврейските лагери, които са били предадени на посланика на Ватикана в Швейцария. На фотосите ясно се виждат осакатени тела и всеобщи гробове. Въпросните фотографии, съгласно архивите, са получени и Ватикана е осведомен със наличието им.

Интересен факт е, че архивът е публично отворен през март, тази година. По-важното в този случай е, че немските учени имат намерение да дават цялостната информация и обстоятелствата, без да дават умозаключение на читателя.

 BASA-1318K-1-5972-12-Cyril_of_Bulgaria

Снимка: By Неизвестен – Този файл от българската Държавна организация „ Архиви “ е качен в Общомедия като част от план за съдействие. Държавна организация „ Архиви “ дава изображения, които са в областта на публичното притежание. Цитирането на източника Държавна организация „ Архиви “ става с изтъкване на съответните идентифициращи документа номера на фонда, разказа, архивната единица и листа., CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=89246298

Той самият ще би трябвало да намерения доста добре какви изводи да си прави. В началото на материала цитирахме Едмънд Бърк и можем умерено да заключим, че е бил прав. От друга страна, когато пръстите показват българската православна черква, безучастие е последното, което можем да използваме против нея. През 1943 година митрополит Кирил Български е един от първите, които декларира, че в случай че събраните за депортиране евреи са натоварени във влаковете, той ще легне пред влака. През 2000 година е разгласен от „ Яд Вашем “ за „ праведник на народите “.

Заглавна фотография: By Unknown. Several sources believe the photographer to have been Ernst Hoffmann or Bernhard Walter of the SS – Yad Vashem. The album was donated to Yad Vashem by Lili Jacob (later Lili Jacob-Zelmanovic Meier, a survivor, who found it in the Mittelbau-Dora concentration camp in 1945., Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=39226889

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР