Историята на авангардното произведение на турското сладкарско изкуство - Рахат

...
Историята на авангардното произведение на турското сладкарско изкуство - Рахат
Коментари Харесай

История на Рахат Локума

Историята на авангардното произведение на турското сладкарско изкуство - Рахат Локума, стартира някъде през ориенталското Средновековие. Наименованието му произлиза от арабски език, в който значи " наслада за гърлото ". Появата му е обхваната в мистерии и митове. Смята се, че рецептата му е била основана в края на ХVIII век от турският сладкар Али Махидин Бекир.

Той бил взет на работа от тогавашния турски султан, на който му било писнало от твърди бонбони. Другия вид на историята е, че султана желал да зарадва с нов тип сладкиш многочислените си съпруги. Каквато и да била повода, локумът бил основан, а триумфалното му наличие в ориенталската диета би могло да значи, че и мъжката чест на султана е била избавена.

Али Махидин смесил нажежен захарен сироп с разтворено във вода нишесте. Излял получената примес в плоска формичка, намазана с масло. Когато се втвърдила, кулинара я нарязал и посипал със захарна пудра от горната страна. Рецептата не била замислена авансово, само че, както постоянно се случва с едни от най-сполучливите деликатеси, станала основа за по-нататъшни опити.

Али Махадин станал доста известен в турската столица, след изобретяването на вкусното прелъщение. Отворил малко магазинче в Истанбул, който и до ден сегашен е благосъстоятелност на неговите наследници.

Рахат Локума придобил несравнима популярност из цялата Османска империя, и освен. Той станал обичан специалитет на Балканите и в Близкия изток. В Западна Европа бил импортиран през XIX век, където станал прелестна добавка към чая на изисканите британски чаени празненства.

През годините, с цел да бъдат задоволени разнородните усети, в Рахат Локума почнали да се прибавят шоколад, лешници, бадеми, канела, лимонова кора, шам фъстък, мед и плодове.

 Локум

На запад локума получил името " турската приятност " (Turkish Delight). Надписа краси колоритните кутии, в които локума се продава на всички места.

Днес, производителите на локума се отнасят с почитание към старите обичаи. При приготвянето му се употребява единствено розова вода, както е в истинската рецепта.

Ето по какъв начин да си извършите домакински Рахат Локум:

Необходими артикули:

1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. вода, 1 ч.ч. царевично нишесте, 1 ч.ч. пудра захар, 1/5 ч.л. ванилия, щипка лимонтузу

Начин на подготвяне:

Смесвайки захарта с водата, се подготвя сиропа. Изсипва се в нишестето и се вари, до момента в който стане гъста каша. Накрая се прибавя лимонтозуто и ванилията.

След сваряването получената леко охладена маса се разлива в тавичка, застлана с пергаментова хартия. Оставя се да изстине и да се сгъсти. След 4 часа се нарязва на правоъгълни късчета, които се овалват в захарната пудра. Подреждат се в суха картонена кутия. За хубав цвят и забавен усет врахат-локума може да се прибавят, при варенето, не доста плодов сок или конфитюр.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР