История на десетодекемврийските български правителстваСлужебен кабинет начело с военния министър

...
История на десетодекемврийските български правителстваСлужебен кабинет начело с военния министър
Коментари Харесай

Кирил Петков до Петко Каравелов и Георги Димитров

История на десетодекемврийските български държавни управления Служебен кабинет отпред с военния министър заменя ръководството на либералите преди 140 година
Днешният 10-и декември е значима дата в историята на съставянето на държавни управления в Третата българска страна. На този ден са образувани три кабинета.

На 10-и декември (27-и ноември по остарял стил) е формирано Четвъртото държавно управление на страната след Овобождението, което е и първият от общо четирите кабинета на Петко Каравелов. 20 години по-късно - на прага на новия XX век, на 10-и декември 1900 година е формирано Двадесетото (16 кабинета са се сменили единствено за две десетилетия) държавно управление на България отпред с Тодор Иванчов.

На 10-и декември 1947 година пък Шестото Велико национално събрание  избира Георги Димитров за министър-председател и му разпорежда да сформира държавно управление на Отечествения фронт, в което влизат 4 празненство. На 10-и декември 2021 година, се чака да бъдат финализирани детайлите към съдружното съглашение на бъдещото държавно управление на Кирил Петков. Каква е историята на декемврийските кабинети на неговите прародители.

 

Финансистът Петко Каравелов е една от най-значимите фигури в българския политически и публичен живот в годините след Освобождението. Брат на писателя Любен Каравелов, тъст на Пейо Яворов и Йосиф Хербс и водач на Либералната партия, той оглавява общо четири държавни управления.

Първото от тях е формирано на 10-и декември 1880 година (по нов стил) откакто либералите на Караравелов и Драган Цанков печелят безапелационно изборите. Първоначално напролет на същата година Цанков оглавява парвителството, само че след несъгласията му с княз Александър Батенберг е назначено ново държавно управление, отпред с Петко Каравелов. Той сформира кабинет с министър председател и още четирима министри (колкото в този момент се планува да бъдат единствено вицепремиерите). Самият Каравелов оглавява финансовото министерство и правораздаването. За вътрешен министър е назначен Драган Цанков, а образованието - тогава Министерство на националното просвещение, е поверено на огромния стихотворец и журналист Петко Славейков. Останалите двама членове на кабинета са министърът на външните работи и изповеданията Никола Стойчев и военният министър ген. Казимир Ернрот - финландски офицер на работа в Руската империя и участник в Освободителната война, който ще има основна роля в политическия живот у нас и по-късно.  Правителството на либералите поставя сполучливо начало на българското държавно строителство и законодателна активност дружно с княз Александър I. Отношенията сред тях обаче не са цветущи. " Княжеското съучастничество в това съзидание не сближава Александър с либералите ", написа проф. Андрей Пантев в собствен етюд за първия държател на Третата българска страна. Отделно са обтегнати връзките със прилежаща Турция, както и с Русия.

Потомци на наш министър-председател управляват Nokia

Държавният глава княз Александър Батенберг желае по-големи пълномощия и  смяна на Търновската конституция. Той търси подпомагане от своя височайш чичо - съветският император Александър II, чийто монумент се извисява пред постройката на Народното събрание в София. Царят Освободител общително, само че твърдо му отхвърля да се меси в българската Конституция.

На 1 март 1881 година обаче императорът е погубен при атентат. Фактът, че покушението е осъществено от " радикални детайли ", оказва помощ на консерваторите у нас да показват либералите като " съидейници " на убийците, написа историкът Петър Константинов. Отделно от това има вътрешни несъгласия сред самите либерали, които се разделят на коренно и умерено крило. Това дава опция на княза да наложи волята си и държавното управление на Каравелов е уволнено единствено пет месеца след съставянето му.

Държавният глава назначава длъжностен кабинет, отпред...с военния министър от постоянното правителсво ген. Казимир Ернрот. Впоследствие князът урежда привикване на Велико национално заседание, което му дава изключителни компетенции за интервал от 7 години. След като напуща поста на длъжностен министър председател ген. Ернорт се прибира в Русия. Финландец по генезис, той се открива в Хелзинки, където става началник на Хелзинксия университет (тогава Финландия е част от Руската империя). Негов потомък е някогашният президент на една от водещите международни компании за мобилни и информационни технологии - Nokia, който носи и същото име - Казимир Ернрот, чието семейство управлява концерна.

Пак ще се забележим след 20 години

Точно 20 години след назначението за първи път на Петко Каравелов за министър председател и откакто са се изредили 16 кабинета, на 10 декември 1990 година (по нов стил) е назначено държавно управление на различен либерал - Тодор Иванчов.

Това е негов втори кабинет. Той се образува директно след разпусакнето на първия му, който ръководи по-малко от два месеца. Още по-кратък е животът на второто държавно управление на Иванчов - то се задържа на власт единствено месец и половина - в първите дни на 20-ти век, а водещата фигура и индивидът с действителна власт в него се твърди, че е бил вътрешният министър и някогашен шеф на щаба на армията ген. Рачо Петров. Именно той става и идващият министър-председател. По подигравка на ориста отпред на служебното държавно управление тогавашният държавен глава - Фердинанд I, назначва още веднъж собствен доближен военачалник. 

Отечественият фронт е четирипартийна коалиция

47 години по-късно - на 10-и декември 1947 година, Шестото Великото национално заседание избира за министър-председател Георги Димитров и му разпорежда да сформира второто държавно управление на Отечествения фронт. Година по-рано публично формата на държавно ръководство в България е изменена от република на монархия. Все още обаче комунистическата партия не е открила едноличната си власт. Самото държавно управление на Отечествения фронт е коалиция от четири партии. В отечественофронтовския кабинет от 1947 година има 22-ма министри, като най-вече са представителите на Българската работническа партия (комунисти) - бъдещата Българска комунистическа партия. В кабинета влизат още представители на Български земеделски народен съюз, Звено и Българската работническа социалдемократическа партия. Част от ръководството са и членове на Радикалнта партия. Скоро обаче съдружните сътрудници на комунистите се обезличават. Социалдемократите влизат в Българска комунистическа партия, Звено и радикалите се разпускат, а Български земеделски народен съюз остава като казионна организация чак до рухването на комунизма на 10 ноември 1989 година  
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР