Историческо решение за чуждите военни бази взеха талибаните. Те започват

...
Историческо решение за чуждите военни бази взеха талибаните. Те започват
Коментари Харесай

Талибаните с нов бизнес. Историческо решение за военните бази

Историческо решение за непознатите военни бази взеха талибаните. Те стартират нов бизнес, с цел да попълнят хазната си.

Афганистaнското държавно управление на талибаните съобщи, че ще трансформира част от някогашните военни задгранични бази в стопански зони за бизнес. Решението е на Абдул Гани Барадар - вицепремиер по икономическите въпроси. " Министерството на индустрията и търговията ще поеме последователно контрола върху някогашните бази на непознатите сили и ще ги трансформира в специфични стопански зони ", съобщи Барадар в особено изказване.
-->
Той уточни, че планът стартира с преобразуването на базите в столицата Кабул и северната провинция Балх, само че не разгласи повече детайлности. " Талибаните обезверено търсят метод да попълнят хазната, с цел да опитат да ръководят по-добре и да придобият някаква вътрешна легитимност ", разяснява за Би Би Си специалист от Университета за интернационалните връзки в Сингапур. " Нещо повече, талибаните би трябвало да потвърдят, че могат да възнамеряват и ръководят стопанската система си. Това включва основаването на сигурни зони към столицата и по границите, с цел да бъдат привлечени вложители, както и възкръсване на търговията със прилежащите страни ".

Кризата в ислямското емирство бива сложена под напън. В страната има задълбочена икономическа рецесия поради вземането на властта от талибаните през 2021 година.Противно на това, че страната разполага с огромен брой потребни изкопаеми, имащи стойност 1 трилион $, само че те остават неразработени поради хаоса и войната в страната.През януари 2023 талибаните разгласиха, че по проект би трябвало да осъществят контракт в дълготрайност 25 години с компания, която добива нефт от Китай. Това се случва в северната страна на страната.

Столицата на Китай не е удостоверила публично талибанското държавно управление. То, обаче има ползи към Афганистан, тъй като страната се намира в центъра на самодейността “Един пояс веднъж ”, оповестена от президента Си Дзипин.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР